Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Andreas Hillergren/TT

Liberalerna har alltid äldrefrågor i fokus

Vi liberaler har ständigt äldrefrågorna i fokus och lämnar ofta förslag till förbättringar för våra äldre. Vi har målet att ständigt ge äldre mer inflytande över de beslut som påverkar vardagen. Att bli äldre innebär inte att alla egna initiativ och önskemål upphör och därmed ska kunna lämnas över till myndigheter att bestämma.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Tvärtom så menar vi att våra äldre med åren blir mer och mer säkra på hur de vill ha det i sitt liv, vad det gäller de vardagsnära frågorna. Men samhället har en tendens att ta över, bestämma och styra.

När den sakpolitiska överenskommelsen slöts mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, det så kallade Januariavtalet, var det därför naturligt för oss liberaler att kräva förbättringar för våra äldre. Ett sådant exempel är att införa en fast omsorgskontakt inom hemtjänsten. Till den fasta omsorgskontakten ska en äldre person kunna vända sig för att exempelvis få stöd och svar på frågor om sina insatser och sin omsorg. Detta innebär att hemtjänsten blir skyldiga att arbeta på ett mer enhetligt sätt med kontaktmannaskap än idag.

Det bidrar till ökad kvalitet och likvärdighet inom äldreomsorgen. Förslaget handlar om att skapa trygghet i hemtjänsten, både för "årsrika" och deras anhöriga. Idag är det ofta de anhöriga som får ta hand om allt strul när det inte finns någon som koordinerar. Det är oerhört glädjande att regeringen har utsett vår liberala riksdagsledamot Barbro Westerholm till utredare. Barbro Westerholm ska lämna förslag på hur en fast omsorgskontakt kan införas i hemtjänsten. Barbro Westerholm har tidigare varit generaldirektör för Socialstyrelsen. Förutom att föreslå de författningsändringar som krävs för att införa en fast omsorgskontakt i hemtjänsten ska utredaren bland annat kartlägga och beskriva hur utförare av hemtjänst i dag arbetar med kontaktmannaskap och beskriva hur en fast omsorgskontakt kan införas.

Vidare ska utredningen bedöma och föreslå vilka kunskaper och kompetens en fast omsorgskontakt bör ha för att kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett betryggande sätt samt överväga för- och nackdelar med att ställa särskilda kompetenskrav på den som ska arbeta som fast omsorgskontakt och då särskilt beakta hur patientsäkerheten för den enskilde påverkas. Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2020. En bättre vardag för våra äldre steg för steg blir resultatet av liberalt arbete kring äldrefrågorna.

Eva Castberger (L)