Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Liberalerna i Vänersborg vill ge årsrika möjlighet att leva livet - hela livet

Vi vill att alla skall ha friheten att forma sitt eget liv genom hela livet. Vi vill öka äldres självständighet och egenmakt.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Frihet att välja boendeform är en sådan central del av en människas självbestämmande. Äldre som vill ska ha möjlighet att bo kvar i sin bostad så länge som möjligt, men det ska också vara möjligt att få plats på särskilt boende vid behov.

Vi stöder byggandet av trygghetsbostäder och projekt som ger utrymme för fler bygg och bogemenskaper. Vi stöder förslaget om en äldreombudsman. För den som behöver hjälp att hitta rätt i kommunens utbud av tjänster, är utan anhöriga, sjuk eller helt enkelt vill ha en oberoende person som ger råd och företräder dig, vill vi ha en oberoende äldreombudsman.

Systematisk uppföljning för att säkra kvalitén i omsorgen. Vi måste kunna följa upp och mäta den äldreomsorg vi ger för att säkerställa att kvalitén uppnås. Det förutsätter att vi har politiska beslut på mätbara kvalitetskrav och att dessa utvärderas.

Ett enkelt exempel är beslutet att alla skall ha två aktiviteter och en utevistelse per vecka på särskilda boenden. Får alla detta – även på korttidsboende? Detta och mycket mer går att utvärdera. Trygghetsvärdar i samarbete med frivilliga och polisen. För att skapa ett tryggare Vänersborg föreslår vi ett samarbete med frivilliga och polisen på vissa platser och tider när så behövs.

Anhöriga och närstående ska stödjas. En betydande del av äldreomsorgen utförs av anhöriga. Anhörigas Riksförbund räknar med att 1,3 miljoner människor i Sverige ger vård och omsorg till anhöriga. Det är många gånger ett tungt arbete. Anhörigas omsorg måste underlättas och stödjas innan de anhöriga slitit ut sig. Den som vårdar en anhörig ska ha rätt till skälig ersättning och avlastning. Anhörig skall få akutstöd när så krävs exempelvis genom direkt tillgång till korttidsboende.

Detta är en liten del av Liberalernas vision för att skapa trygghet och omsorg för våra årsrika i Vänersborg. För att visionen ska bli verklighet behöver vi din röst. Tag kontakt med Liberalerna i Vänersborg och ge dina synpunkter. Vi tar gärna emot dina förslag.

Liberalerna i Vänersborg

Anhöriga och närstående ska stödjas. En betydande del av äldreomsorgen utförs av anhöriga, skriver insändarskribenterna.