Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Lika jobb lika lön!

Varför är det så svårt att uppnå likvärdiga löner jämfört med män.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Takten på lönegapet är fortfarande så stort att om vi fortsätter i samma takt som det har gjort de senaste åren så kommer inte löneskillnaden att vara borta förrän tidigast 2041. Detta innebär att kvinnorna jobbar gratis i 54 minuter/dag just nu.

Jämställdhet mellan kvinnor och män är en fråga som vi i Sverige arbetar aktivt med sedan 1984, och det är lika aktuellt idag 2021, som det var då. Det innebär att det arbete som de fackliga organisationer och jämställdhetsorganisationer gör i frågan är viktigt och vi behöver allas fortsatta stöd för att lyckas. Löneskillnader byggs strukturellt och måste därför ändras strukturellt.

Unionen vill därför att fler blir aktiva där ute på era arbetsplatser för att kunna driva frågan vidare och fortsätta argumentera för fortsatt arbete för att främja lika lön för lika arbete oavsett kön. Ett ytterligare tips är att göra en lönekartläggning och analys över löneskillnader varje år. Då har ni också möjlighet att upptäcka om det betalas olika lön beroende på kön, rätta till det i så fall.

Christian Skantze och Christina Balder

Likabehandlingsgruppen Regionstyrelsen Unionen Skaraborg/Väst