Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Lilla Edets kommun bör agera proaktivt

Världen genomgår just nu en av de svåraste prövningarna på länge. Vi har länge vetat att en pandemi varit en sannolik risk, men ändå står vi handfallna nu när verkligheten har hunnit ikapp.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Lilla Edet ligger geografiskt i en av de mest smittdrabbade regionerna i Sverige. Den 18 mars valde Sölvesborgs kommun föredömligt att aktivera krisledningsnämnden. Detta innebär förenklat att kommunstyrelsen får större befogenheter och i princip styr hela kommunen och kan fatta nämndöverskridande beslut.

Sverigedemokraterna i Lilla Edet begärde redan den 11 mars att få till stånd ett extra kommunstyrelsemöte för att diskutera frågan om att starta krisledningsnämnden proaktivt. När en pandemi råder är det min och Sverigedemokraternas fasta övertygelse att det är oansvarigt att låta nämnder och fullmäktige flyta på i vanlig takt. Det hade krävts en enda ledamot till, utöver våra tre ordinarie i kommunstyrelsen för att få till ett extra kommunstyrelsesammanträde. Tyvärr fick vi inte gehör. Istället valde man att kalla till ett icke beslutande informationsmöte med alla gruppledare.

WHO har varit tydliga hela vägen, redan innan detta klassificerades som en pandemi var deras budskap tydligt: Agera proaktivt! Med detta sagt innebär det inte att kommunen inte gör något, våra tjänstemän och personalen ute i våra verksamheter sliter dygnet runt för att detta ska bli så bra som möjligt och för det är ni värda ett stort tack. Det är absolut inte min mening att politisera denna kris. Därtill är inte tid nu. Däremot så är det min plikt som oppositionsledare att sätta ner foten när det framkommer ett mönster av att kommunens politiska ledning agerar reaktivt och inte tar till sig experternas råd i tid. Om vi tittar på hur övriga världen har gjort så är det genom proaktiva åtgärder vi kan vända detta, det är dags för politisk beslutsamhet nu!

Johan Sösaeter Johansson

gruppledare, Sverigedemokraterna Lilla Edet