Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Carin Jacobsson

Lilla Edets ungdomar får inte glömmas bort

Det är glädjande att regeringen nu skjuter till pengar till kommunerna i syfte att erbjuda sommarjobb till landets unga. Det är särskilt glädjande för Lilla Edets ungdomar.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Coronakrisen riskerar att försätta ungdomar i arbetslöshet och det är nu upp till kommunerna att vara kreativa och hitta lösningar för att kunna förse så många unga som möjligt med sommarjobb.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige låg på 20 procent under 2019. Det innebär att var femte ung gick utan arbete. Coronakrisen har inte varit nådig mot jobben och med rekordhöga varsel kan vi vara säkra på att många unga riskerar att gå utan jobb i sommar. Arbetslivserfarenheten som efterfrågas av arbetsgivare är något som kommunen nu kan erbjuda och skapa förutsättningar för att alla unga ska kunna få en fot in på arbetsmarknaden.

Regeringens krispengar till sommarjobb för unga är ett viktigt steg i att införa en sommarjobbsgaranti i hela landet. Det kommunala självstyret gör dock att kommunen alltid är den instans som behöver möjliggöra dessa jobb. I tider av pandemi är det viktigt att vi inte bidrar till smittspridning vilket minskar antalet jobb som kommunen kan erbjuda.

Unga Örnar har lyft frågan om sommarjobbs­garanti länge och att ett av våra krav nu är ett steg närmare verklighet är glädjande. För att kunna möjliggöra jobb till alla behöver kommunen sträcka ut en hand till föreningslivet. Många föreningar står redo som arbetsgivare med lärorika arbetsuppgifter som förbereder ungdomar inför arbetslivet. Kommunen står inte ensamma i denna kris, det är många föreningar som står redo att anta rollen som arbetsgivare.

Utan vettig sysselsättning finns det stor risk för uppgivenhet och en känsla av tillkortakommande hos kommunens ungdomar. Men genom att erbjuda sommarjobb med skäliga löner i tider av kris ger det en stimulerande signal om ett starkt samhälle som håller ihop. Ungdomarna ska inte få lämnas ensamma När regeringen nu skjuter till pengar måste kommunen hörsamma detta och erbjuda så många sommarjobb som möjligt. Målet är att garantera varenda ungdom i Sverige ett sommarjobb. Coronakrisen ska inte få sätta käppar i hjulet för alla unga som behöver arbetslivserfarenhet.

Diana Issa

ledamot i Unga örnars förbundsstyrelse