Lyssna på personalen – de är proffs!

Det vanligaste yrket i Sverige är undersköterska inom hemtjänsten, hemsjukvården eller på äldreboenden. Den är dessutom kvinnodominerad; 92 procent är kvinnor. Lägger vi till undersköterskor i landsting, region eller andra verksamheter blir den ännu större.

ANNONS

Men trots att den är så stor har ingen lyssnat på dem och deras larmrapporter från en välfärd där läget är akut. Det är dags att lyssna på den här yrkesgruppen.

För en tid sedan lämnade undersköterskor från hela Sverige in 14 000 namnunderskrifter till socialminister Lena Hallengren. De har fått nog av underbemanning, låga löner och att ständigt arbeta under stress. Låt upproret få bli starten på något nytt och ta larmen allvar. Om vi vill ha en fungerande välfärd i Vänersborg i framtiden måste det till en förändring. Här är våra förslag:

• Lyssna på personalen – de är proffsen på verksamheten, låt dem vara delaktiga i beslut och driva frågor som tar verksamheten framåt.

ANNONS

• Mer resurser till verksamheterna.

• Inför legitimation för undersköterskor - yrkesrollen och ansvarsområdet för undersköterskor behöver bli tydligare.

• Bort med tidtagaruret – människor är inte maskiner, varken de som arbetar eller de som behöver vård. Låt undersköterskor få den tid som den äldre/patienten/brukaren behöver och ge dem utrymme att använda sin kompetens, erfarenhet och omdöme.

• Fler närvarande chefer – en närvarande chef ser hur verksamheten mår och kan fånga upp signaler på stress och bristande resurser och hitta lösningar.

• Arbetsgivarna måste ta ett större ansvar för trygga anställningar, bättre arbetsmiljö och hållbara scheman.

Du som är politiker – börja lyssna, förstå allvaret och prioritera om. Välfärden skulle inte fungera en sekund utan undersköterskorna.

Theresia Andersson, Sektionsordförande Kommunal Vänersborg

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS