Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Lyssna på tjänstemännen är proffsigt

Replik. Svar på Miljöpartist med munkavel, 8 februari.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vi styrelseledamöter i AB Eidar, Trollhättans Bostadsbolag ska agera i bolagets bästa där vi väger olika mål och ambitioner mot varandra. I ägardirektivet står det bland annat att bolaget ska sträva efter en låg attraktiv hyresnivå samt att bolaget ska beakta Stadens träbyggnadsstrategi. Detta innebär att bolaget ska väga de tre dimensionerna inom hållbarhet; ekonomi, ekologisk och social och mål mot varandra.

I frågan kring Vårvik valde styrelsen i kommande upphandling att anbud som innefattar byggnation med en i huvudsak bärande stomme av trä eller annan mindre miljöpåverkande lösning än traditionell byggteknik såsom vanlig betong ska premieras. Detta innebär att vi inte bara beaktar Stadens strategi utan även tar det ett steg längre – anbud som har en mindre miljöpåverkande lösning än ”konventionella byggtekniska lösningar och materialval” premieras i utvärderingen. Vi tycker att vi tagit ett bra beslut för både miljö och ekonomin. Miljön väger alltid tungt i våra beslut, men med hänsyn till både bolagets och hyresgästernas ekonomi.

Att bygga i trä är inget vi i Eidar är rädda för, tvärtom. Vi har redan tagit beslut om att bygga 144 stycken studentbostäder på Innovatum med trästomme. Detta till en betydande högre byggkostnad.

”Tala är silver, lyssna är guld”. En styrelses professionalitet ligger inte i långa utläggningar med ensidiga argument eller personliga påhopp utan snarare kring kloka resonemang där man driver företaget framåt i den riktning som gagnar samhället i stort. Att lyssna på tjänstemännen med den erfarenhet och kunskap som de besitter är inte heller oproffsigt. Snarare proffsigt. Vidare spetsade majoriteten beslutet med egen skrivning vilket tydligen gått Jennie Bergius Eriksson förbi.

Vi är villiga att ta obekväma beslut och med hänsyn till mycket mer. Lagar och regler, miljö, bolagets ekonomi, personalen, social hållbarhet, ägarens direktiv, studentgaranti, hyresnivå, tidplaner med mera. Vilket vi både gjort på Innovatum och Vårvik. Bra beslut för både miljö och ekonomin. Vilket vi ska vara stolta över!

Marcus Larinen (mp), Tobias Sandberg (v) och Tony Georgiou (s) ordförande Eidar