Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

20190205
Svensk valuta. Sedlar och mynt
Foto: Fotograferna Holmberg / TT / kod 96 Bild: Martina Holmberg / TT
20190205 Svensk valuta. Sedlar och mynt Foto: Fotograferna Holmberg / TT / kod 96 Bild: Martina Holmberg / TT

Människan, det intelligenta däggdjuret – eller?

Mänskliga beteenden är ju alltför ofta relaterat till det som med åren blivit det viktigaste av allt i vår värld = pengar/status/karriär.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Ytterst sällan visas hänsyn och insikt om det som i grunden är det i särklass viktigaste för vår existens = livet. Livets sårbarhet har ju i dessa tider blivit oerhört uppenbar på alla plan. Kanske börjar vi förstå? Kan coronapandemin på något sätt förändra våra mänskliga, icke biologiska och för mänskligheten ofta långsiktigt mediokra beteenden? Tveksamheten finns kvar men man får inte sluta hoppas. Fundera exempelvis på detta…

• Norska företag skickar torsk till Asien för att fileas – miljö? Finns garanterat folk i Norge som kan göra sådana arbetsuppgifter och skulle må bra av det – eller?

• Vi ”outsourcar” mängder av jobb i svenskt näringsliv till andra länder, dels skapar man arbetslöshet i Sverige och inte minst en enormt stor sårbarhet som exempelvis nu i dessa pandemitider. Bra lösning? Finns näringslivet för landets medborgare eller finns medborgarna för näringslivet?

• Många, många fotbollsproffs i Europa tjänar på en dryg månad storleksordningen 20 miljoner? Lika mycket pengar som livsviktig sjukvårdspersonal i Sverige tjänar under ett 40 årigt yrkesliv. Hur har man tänkt här – eller inte tänkt?

• Vi besprutar odlade livsmedel med livsfarliga bekämpningsmedel och sprutar också in farliga mediciner i våra djur som sen blir vår mat – allt för att tjäna pengar. Mat är ju till för livet – eller?

• Tittar man ute i naturen på våra vilda däggdjurs liv (rådjur, hjortar, älgar, rävar) så är det helt omöjligt att se något beteende hos dessa som går i strid mot våra biologiska regler och förutsättningar. Är det verkligen dessa däggdjur som är de mest ointelligenta?

• Vi har skapat massor av återvinningsstationer för avfall men tar man en promenad i naturen, och gärna i närheten av våra vägar eller våra vatten, så ser man att det måste finnas många så kallade intelligenta däggdjur som inte har en aning om detta – för det är väl inte de ointelligenta däggdjuren som slänger mängder av burkar, plast etcetera i naturen?

Listan kan göras mycket längre. Man undrar ju hur alla normalbegåvade människor kan acceptera denna typ av beteenden. Det krävs en stor förändring för mänsklighetens framtida existens, men hur? Fundera och agera!

Orolig medborgare