Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TTELA
Bild: TTELA

Människor känner sig otrygga och rädda

Att alla ska kunna röra sig fritt ute i samhället var man vill och när man vill. Det kan man tycka är en självklarhet. Men med den brottsutveckling vi nu ser, så är det tyvärr inte den verkligheten vi lever i.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Istället känner många människor sig otrygga och rädda. En del anpassar sitt liv efter olika tider när de vågar gå ut. Trots att mycket bra görs för att stävja detta i kommunen, så finns det mycket mer att göra. En liten del i detta arbete är all vandalisering av våra busskurer. Många vågar inte ens stå och vänta i busskuren sent på kvällen. Faktum är att förstörda busskurer kostar miljontals kronor att sanera och återställa. Det är ju skattebetalarna pengar oavsett om det är kommunen eller regionen som betalar saneringen. Eftersom problemen accelererat runt om i landet har jag nu i kommunfullmäktige väckt debatt om just tryggheten runt våra busskurer.

Det är en viktig fråga för kommunen att ta tag i, anser jag. Enligt en nyligen gjord undersökning av brottsförebyggande rådet så skulle en installation av övervakningskameror vid busskurerna kunna ha en brottsförebyggande effekt. Jag anser att det borde finnas övervakningskameror på alla busskurer eller åtminstone på de som finns i de mest utsatta områdena. Det skulle underlätta för polisen att kunna lagföra de som vandaliserat busskuren. Det skulle öka tryggheten avsevärt för resenärerna.

Det skulle kunna avhålla någon från att krossa kurens fönster eftersom de vet att de kan identifieras genom kamerainspelningen. Det är i sig en sorglig utveckling att behöva ha kameror igång för att kunna känna trygghet. Men det känns i nuläget angeläget. Senare i höst kommer det att bli debatt i dessa frågor i kommunfullmäktige. Då får den röda majoriteten redovisa hur de ser på frågan, vad de gör för att minska otryggheten för resenärerna. Det ska bli intressant att få veta hur mycket de är beredda att betala för att öka tryggheten för kommunens resande inom kollektivtrafiken.

Raul Eriksson

Medlem i Kristdemokraterna