Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredik Sandberg
Bild: Fredik Sandberg

Många lever över sina tillgångar

Min första insättning på min sparbanksbok var två kronor. Vi lärde oss tidigt som barn att spara pengar för att inte bli fattiga.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik

Kunde sparat en årslön 2 juli, 2020

Spara och Slösa var två flickor som fanns i en tidskrift som hette "Lyckoslanten". Det gick betydligt bättre för Spara än för Slösa. Slösa hade en mager och bedrövlig tillvaro, medan Spara hade en rundnätt kropp och ett runt ansikte.

På min tid som förståeligt är från forntiden, var det fullständigt klart att man sparade innan man handlade, att ta lån för att köpa kom aldrig på tal.

Då växte man upp i en familj med fyra barn, en mamma som var hemmafru, och ärvde kläder från sina syskon. Man delade sovrum med sina syskon, det var kallt vatten i kranen och det var vedeldning som gällde.

Leksaker var ofta egenhändigt tillverkade av pinnar och kottar i skogen.

Jag började mitt yrkesverksamma liv som hembiträde 13 år gammal, ansvarade för barn till yrkesarbetande föräldrar och lönen var rum och fritt vivre= mat och husrum.

Det är skillnad att gå ut i livet med två tomma händer jämfört med i dag när många ungdomar har fått sitt barnbidrag sparat på ett konto, för ett fritt förfogande på sin 18 årsdag.

"Lyxfällan " speglar dagens konsumenter, som lever över sina tillgångar.

Man kan vara fattig på många vis, men med ett annat köpmönster kommer de flesta på fötter, även med ett månatligt sparande.

Att det finns en politisk majoritet som förespråkar låglönearbeten som en lösning på arbetslösheten, och som har majoritet i riksdagen, löser inte människors privatekonomi.

Allt är dyrt vare sig man har rika föräldrar som kan hjälpa till med miljoner till en egen ägd lägenhet. Men det är långt ifrån alla som har det så förspänt.

Det är därför så sorgligt att se unga människor tatuerade upp till öronen, röka, dricka sportdrycker och äta dålig mat på snabbmatställen.

De har lösa naglar, lösa ögonfransar, lösa hårslingor och märkeskläder som man inte har råd med, allt för att hänga med kompisarna.

Att köpa sexuella tjänster är också en onödig utgift.

Att många av dagens pensionärer har gott om pengar vittnar om en ansvarsfull hantering av sina tillgångar, och hårt arbete.

Inget har varit gratis.

Är du en Spara eller slösa