Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Persson/TT
Bild: Fredrik Persson/TT

Många pensionärer och sjuka blir diskriminerade

Har du inte dator, bank-ID och kunskap med mera så blir du ofta som äldre diskriminerad i Sverige, vilket kan kosta stora pengar för den enskilde.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är en skam för svenska samhället. Staten trycker nya sedlar och anser att varje svensk bör ha ett antal tusenlappar hemma som reserv. Detta trots att många affärer med flera inte ens tar emot kontanter längre, inte ens Folkets hus. Trollhättans stad gjorde väl ett överskott på 300 miljoner och Vänersborg 160 miljoner om jag inte minns fel, troligtvis med bidrag från staten, som säger sig ge pengar till bland annat äldreomsorgen i våra städer. Men hur har det sett ut och hur ser det ut med bemanning, arbetstider och löner med mera för de anställda?

Kommunerna verkar lägga dessa statliga pengar på helt andra saker. Jag har själv hjälpt och fortfarande hjälper ett antal äldre pensionärer i olika kommuner utan både dator och bank-ID med mera. Man ser direkt hur svårt det är med olika kontakter med just kommuner, myndigheter med flera för att få den hjälp och de bidrag som väldigt många går miste om idag. Alla som exempelvis har hemtjänst måste varje år fylla i en inkomstdeklaration till kommunen, annars åker man på maxbeloppet på över 2000 kronor per månad när det ibland skulle kosta noll kronor. Eller bara en liten del beroende på pensionens storlek och hyra med mera. Det finns säkert ganska många som varken kan eller har förmågan att själva fylla i dessa uppgifter varje år utan hjälp från någon, och får då kanske betala massor av pengar till kommunen helt felaktigt. Samma sak gällande bostadstillägg som kan vara ännu svårare utan hjälp, här missar hundratusentals personer varje år bidrag för sitt boende då man varken känner till hur man gör eller får någon hjälp av exempelvis sin kommun.

Även här handlar det många gånger om bidrag på tusenlappar varje månad. Staten och våra kommuner diskriminerar och tar pengar från väldigt många pensionärer och äldre både friska och sjuka som kanske inte själva kan eller har anhöriga eller andra som hjälper. Det är en stor skam att inte staten eller ännu mera kommunerna kan hjälpa till med detta, ja inte ens hemtjänsten har tid med detta. Det har jag har ett färskt exempel på i mina egna kontakter i närliggande kommun.

Till våra kommuner: Ni lägger stora pengar på olika byggprojekt med mera men att lägga extra pengar på att hjälpa våra äldre som har varit med och byggt våra städer och vårt land, det gör ni inte. Pengarna verkar gå till annat. Ge riktiga löner och bra villkor för er personal så att de äldre speciellt med vårdbehov får den hjälp de förtjänar och inte behöver bli bestulna på pengar helt i onödan. I min ilska så måste jag säga till styrande i våra kommuner, ni borde på många sätt skämmas och vara tacksamma för alla de röster ni får även från alla pensionärer och anställda, som gör att ni med egna höga löner och fina villkor sitter där ni sitter. Till alla er som tror er vara drabbade. Kräv att få hjälp! Har ni låg pension kan olika hjälp och bidrag göra tillvaron betydligt ljusare.

Leffe