Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Anders Wiklund/TT
Bild: Anders Wiklund/TT

Måste nog bli hårdare straff?

Jag har precis läst den hemska berättelsen om knivskärningen och misshandeln av en kvinna i Lilla Edet för tre månader sedan. Skakande på alla vis. Och lika skakande är att den följer det gamla vanliga mönstret med att gärningsmannen i bästa fall får ett par år och sedan kommer ut och fortsätter att trakassera kvinnan igen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

För att komma tillrätta med det här problemet behöver vi som hjälpmedel progressiva straffskalor, något som jag tidigare har agiterat för. Alla är värda en andra chans. Så första straffet kan ju följa vanlig svensk liberal straff­tradition. Men om mannen ifråga fortsätter så ska nästa straff vara minst tre gånger så långt som det första. Händer något även efter det så får vi ta en funderare på om förövaren faktiskt ska släppas ut någonsin igen. I alla fall på ett par årtionden.

Redan Birger Jarl stiftade lag om kvinnofrid. Flera hundra år senare är det så många karlar som inte lärt sig vad det innebär. Då måste samhället lära ut det, och det är uppenbart att handen som lär ut måste bli en hel del hårdare.

Nicklas Foresti, Nygård