Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Möter människor i vårt område som vill leva ett liv fritt från våld

Våld som sker i nära relationer är ett utbrett och komplext samhällsproblem, menar debattörer.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är vecka 47 och ”En vecka fri från våld” uppmärksammas nu runt om i Sverige på olika sätt, så även här i vårt område. Denna vecka är en förlängning av Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, Orange Day, som infaller den 25 november. En dag som FN:s generalförsamling instiftade år 1999. Våld som sker i nära relationer är ett utbrett och komplext samhällsproblem. Ibland kan våldet te sig osynligt eftersom det ofta sker bakom hemmets stängda dörrar, när ingen annan än familjen är hemma.

På ”Enheten mot våld i nära relationer” är våldet allt annat än osynligt. Vi möter dagligen människor som delger oss sina livsberättelser. Idag vill vi att även du ska få en inblick. Vi vill att du ska förstå vad som sker bakom de stängda dörrarna hemma hos dina grannar, vänner, släktingar och kollegor. Därför vill vi idag berätta för dig om de personer vi mötte förra veckan.

Vi mötte den äldre kvinnan som sa att hon inte är värd annat. Att hon får skylla sig själv att hennes man slår henne och berättar hur värdelös hon är, dag in och dag ut. Efter så många år kan hon inte bryta upp. Hur skulle hon klara sig ekonomiskt? Vad skulle alla i hennes närhet tycka? Alla de som tyckte att hennes man var så trevlig. Det var detta liv hon fick. Så sa hon.

Vi mötte den unga tjejen som sa att hon så gärna vill gå färdigt gymnasiet. Hennes betyg räcker för att komma in på drömutbildningen, men hon tror inte det blir av. Hon har hört att familjen planerar en resa och hon anar vad den resan innebär. Hon vill inte bli bortgift med en man många år äldre än henne själv.

Vi mötte killen som sa att hans partner häromdagen tog stryptag på honom. Igen. Han sa att det svartnade för ögonen och han trodde han skulle dö. Han säger att partnern lovat att det aldrig ska hända igen. Han vill så gärna tro på det.

Vi mötte mannen som sa att han misstänker att hans sambo är otrogen. Han sa att svartsjukan får honom att göra saker han egentligen inte vill. Hemska saker. Han vill egentligen inte skada och såra, men vet inte hur han ska göra när känslorna tar över.

Vi mötte kvinnan som i all hast packade ner sina viktigaste saker i en väska och lämnade partnern som kallade henne äcklig, som tvingade henne till sex och som hotade med att döda henne när hon sov. Hon som flyttade in på skyddat boende tillsammans med sina barn i väntan på att få bygga upp ett helt nytt liv.

Vi mötte tjejen som efter många samtal hos oss nu insett sitt eget värde. Hon som nu förstod att inget av det som gjordes mot henne var hennes fel.

Vi mötte personer som var rädda, arga och ledsna. Vi mötte personer som var sårade, oroliga, skräckslagna och ambivalenta. Vi mötte personer som var glada, tacksamma och stolta.

Vi mötte historier om våldtäkter, dödshot, sparkar och slag. Vi mötte historier om kränkningar, begränsningar och kontroll. Historier om barn som vänts mot sin förälder och historier om bilder som spridits på nätet.

Vi möter människor. Människor som kommer från olika uppväxtförhållanden, från olika stadsdelar, från olika kulturer. Människor som har gott om pengar på banken och människor som står utan en krona på fickan. Människor som är unga, gamla och mitt emellan. Vi möter människor som alla är olika och unika, men som alla delar erfarenheten av att leva i en relation med våld. Vi möter människor som söker vårt stöd i att kunna få leva ett annat liv, ett liv fritt från våld. På en vecka har vi i snitt 13 nya personer som söker vår hjälp. På ett år träffar vi ungefär 700 klienter. Det är många människor och alla bor här i vårt område. Vi träffar dock bara en liten del av alla de som lever i en relation med våld.

Använder just du våld mot en närstående? Är just du utsatt för våld av en närstående? Är svaret ja, så är du välkommen att höra av dig till oss för att få hjälp till ett annat liv. Är svaret nej, så är det med all sannolikhet så att någon du känner antingen utsätts för våld eller utövar våld i en nära relation. Fråga dina nära hur de har det i sin relation. Det kan vara du som hjälper personen ut ur våldet. Vi har alla ett gemensamt ansvar att stoppa våld i nära relationer.

Enheten mot våld i nära relationer

Trollhättans stad