Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stina Stjernkvist/TT
Bild: Stina Stjernkvist/TT

M har ansvar för förlossningsvården

Vi Socialdemokrater i regionen är oroade över situationen på våra förlossningsavdelningar.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Barnmorskor säger upp sig eller larmar över situationen med orden att det inte råder brist på just barnmorskor men kräver en god arbetsmiljö. Vi ser att förlossningspersonalens uppsägningar på grund av alldeles för tung arbetsbelastning kan bli realitet i hela regionen.

Att i det läget "låna ut" sin röst till moderaten Angelika Lundgren Bielinski (M), vars parti styr regionen sedan sju år, är lika betryggande som att tro på ordspråket ”att misslyckas är ett steg framåt”. Moderaterna lämnar nu sin andra mandatperiod med längre vårdköer än någonsin, med överbeläggningar och en underfinansierad vård. Och i sju av tio regioner styr M och Kd samtidigt som S-ledda regeringen skickat ut statsbidrag i en aldrig förut skådad nivå både till covidvård, vårdköer förlossningsvård och psykiatri.

Den tuffa situationen på förlossningen beror självklart på Moderaternas kroniska underfinansiering av regionens sjukhus. Till exempel får SU mindre resurser till sin förlossning än något annat universitetssjukhus i Sverige.

Socialdemokraterna menar att barnmorskor har rimliga förväntningar på sitt yrke. Att få en god introduktion till yrket genom mentorskap och handledning gör att man känner sig trygg i sin yrkesroll. Regionen riskerar tappa nyutbildad vårdpersonal som inte får en bra introduktion.

Se över arbetstidsmodeller och scheman för att få återhämtning och rimlig arbetsbelastning.

Kunna jobba kombinerat på förlossningen och mödrahälsovård vilket ger helhetssyn och variation i yrket och ger kunskapsöverföring mellan två viktiga verksamheter.

Det allra viktigaste är att man har tid för återhämtning, en rimlig arbetsbelastning så att man vill och orkar jobba i vår region. Att lägga sparkrav med en kronisk underfinansiering på våra sjukhus i regionen gör att verksamheterna får jobba i uppförsbacke.

Om ett år är det val till regionen och då kan vi byta ut det M-ledda styret.

Bijan Zainali (S)

oppositionsregionråd, Västra Götalandsregionen

Janette Olsson (S)

oppositionsregionråd, Västra Götalandsregionen