Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

M: Vi tar ansvar för att minska invandringen

I dagarna står striden om vilken budget som Sverige ska styras med efter år 2022. Budgetförslaget som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har lagt tillsammans innebär förstärkningar av rättsväsendet, bättre villkor för äldre och mer kunskap i skolan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vi stakar också ut vägen mot en mer ansvarsfull invandringspolitik. Redan nästa år satsar vi 75 miljoner kronor på fler förvarsplatser hos Migrationsverket. Från 2023 och framåt satsar vi 150 miljoner varje år.

Bristen på förvarsplatser leder till att människor med utvisnings- eller avvisningsbeslut avviker. Idag finns 520 platser, men migrationsverket och polismyndigheten bedömer att behovet är ungefär det dubbla.

Vi satsar också tio miljoner på elektronisk fotboja, som ska kunna användas som en kompletterande åtgärd för att minska trycket på förvarsplatserna.

Förutom förstärkningen av förvarsplatserna så är vi överens om att gemensamt verka för ett antal migrationspolitiska reformer kommande mandatperiod. Vi ser gärna att fler partier ansluter sig. Våra utgångspunkter är:

• Asyllagstiftningen anpassas efter den miniminivån enligt EU-rätten.

• Arbetskraftsinvandringen begränsas bland annat genom införande av ett högre lönekrav.

• Fler utvisningar och avvisningar ska verkställas.

• Arbetet mot illegal invandring och personer som befinner sig i Sverige illegalt ska prioriteras.

Vi är också överens om att utreda kvalificering till de svenska bidragssystemen för den som är nyanländ i Sverige.

Sverige behöver en ny regering. Men i avvaktan på det så jobbar vi för det näst bästa: Att ett gemensamt budgetalternativ från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vinner majoritet i riksdagen.

Maria Malmer Stenergard

migration- och socialförsäkringspolitisk talesperson (M)

Johan Hultberg (M) riksdagsledamot

Ann-Sofie Alm (M) riksdagsledamot