Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Helena Landstedt/TT
Bild: Helena Landstedt/TT

Majoriteten blundar för verkligheten

Replik
Svar på: Omsorgen utvecklas bäst utan vinstkrav

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är lika intressant varje gång som majoriteten (S, V och MP) i Trollhättan slår sig för bröstet och basunerar ut hur bra allt fungerar i vår stad. Kan ni då förklara för alla som inte är insatta i verksamheten (vård- och omsorg) hur det kommer sig att Trollhättan återkommande årligen ligger i botten bland Sveriges 290 kommuner när det gäller nöjdheten hos våra omsorgstagare kring trygghet, boendemiljön (särskilda boenden) och egenmakt. Nu tvingar ni dessutom alla med matdistribution att få kylda matlådor med start under hösten utan möjlighet till andra alternativ. Skäms på er!

Det är lätt att bli ”hemmablind” när man bara behöva förvalta det man har och inte behöver ta hänsyn till någon som helst konkurrens. S-styrda Trollhättan vill hela tiden framhålla att oppositionen bara vill få in privata vårdgivare med vinster i välfärden som enda mål. Så är inte fallet och det vet ni som sitter i majoriteten. Men ni fortsätter obönhörligt att tjata om detta. Jag är fullt medveten om och villig att erkänna att alla privata alternativ inte är till godo. Här gäller det att välja rätt aktörer. Att inte konkurrensutsätta verksamheten i Trollhättan inför framtiden vore förödande för den enskilde omsorgstagaren som har rätt till självbestämmande och valfrihet.

Om man tittar på de kommuner som får bäst resultat i de årliga brukarenkäterna så återfinns de kommuner som har verksamheter i både kommunal och privat regi. Vissa kommuner har till och med enheter som sköts genom intraprenad. En driftsform som ger medarbetarna ett större inflytande. Bland annat får de ansvar för budget och de kan fatta egna beslut om schemaläggning, inköp, utbildning och aktiviteter. De får inte mer pengar än något annat kommunalt boende, men de kan själva besluta hur överskott kan spenderas. Detta har vi från Moderaterna lyft ett flertal gånger i nämnden genom åren. Men majoriteten saknar helt intresse för denna driftsform. Fast vem vet, kanske ni framöver vill införa detta och låta alla tro att det är majoriteten som kommit med förslaget som allt annat. Det är ju så det fungerar i stadshuset.

Att personalen som är anställd inom vård och omsorg ska vara välutbildad är en självklarhet. Allt annat är befängt. De ska dessutom ha goda kunskaper i svenska språket (såväl i tal som i skrift) innan anställning. Är man som anställd flerspråkig så är det naturligtvis en enorm tillgång ute i verksamheterna, men att anställas utan goda kunskaper i svenska språket är otänkbart för oss Moderater om man ska vårda äldre personer i hemmet eller på särskilt boende. Därför var vi emot förslaget om språkombud/språktolkar i Kommunfullmäktige.

Jag och mina M-kollegor vill gärna få till en diskussion i Omsorgsnämnden hur Trollhättan ska bli den bästa kommunen att bo i när man blir äldre och behöver vård/omsorg i hemmet eller på ett särskilt boende. Där är vi långt ifrån idag oavsett vad ni i majoriteten tycker. Väl mött i nämnden under hösten!

Annicka Johansson (M), Ledamot i Omsorgsnämnden & Vice ordf. i Äldreomsorgsutskottet