Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Susanne Engdahl-Jensen

Makt korrumperar

I förra veckan kunde vi i TTELA läsa en insändare rörande placering av äldreboende i kommunen undertecknad av omsorgsnämndens ordförande och omsorgsförvaltningens chef.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

En fråga som definitivt debatteras flitigt i Trollhättan.

Men kan det vara lämpligt att en högre politiker och en högre tjänsteman i Trollhättans stad skriver insändare ihop?

Svaret är definitivt nej. Man har passerat en helt odiskutabel gräns. En gräns som politiskt obundna tjänstemän i majoriteten av Sveriges 290 kommuner väl känner till och respekterar. Varför är då detta så viktigt? Jo, för att tjänstemän ska vara och måste vara politiskt obundna och representera professionen. Med främsta syftet att slå vakt om att underlag inför beslut är sakligt beredda – och för att säkerställa att medborgarna också får mesta möjliga saklighet och minsta möjliga påverkan av osakligt valfläsk.

Tyvärr är detta synsätt symptomatiskt för Trollhättans Socialdemokratiska styre där Paul Åkerlund inte ens hymlar med att tjänstemannakåren skall ha närhet till politiken snarare än att bereda underlagen självständigt och professionellt. Detta genomsyrar tyvärr alltför många beslut, vilket kostar skattebetalarna stora belopp varje år i olika projekt. Otaliga projekt som inte bara är dåligt beredda, har bristande uppföljning från tidigare år utan också totalt saknar stringens och slutsatser.

Två korta exempel på hur makt korrumperar. Skandinaviska Somaliska kulturföreningen får ett stort bidrag några månader innan valet 2018, utan ens en ordentlig ansökan som underlag inför beslut i kommunstyrelse. Partiaktiva som får projektledaranställning i ”lagamat”-kurser för invandrarkvinnor, trots att det fanns stora frågetecken kring hela upplägget med budgeterade telefonkostnader på tiotusentals kronor. Utlovad redovisning väntar vi fortfarande på.

När det gäller förskolor, skolor och äldreboenden i kommunen så kan dessa inte hanteras som separata delar. Resonemangen som S för tar avstamp i lokaler, bemanning, arbetsmiljö och effektivitet. Snarare än kommuninvånarens bästa där en helhetssyn med medborgarens perspektiv på service och livskvalité sätts i främsta rum. Vi ser på frågan om Landbogårdens vara och icke vara med totalt olika glasögon och fokus. Och uppenbarligen också på frågan om vikten av att skilja politikerrollen från tjänstemannarollen.

Att en politiker och en tjänsteman skriver en insändare ihop i detta läge är helt fel. Och kommer i alla andra lägen också att vara fel, eftersom trovärdigheten för de som ska leverera professionella underlag försvinner. Makt korrumperar, så även i Trollhättan.

Peter Eriksson (M)