Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Björn Larsson Rosvall/Exponera
Bild: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Man fick rätta munnen efter matsäcken

Om man jämför dåtid mot nutid, kan man konstatera att det är stor skillnad på fattiga och rika. Man kan lätt tro att det alltid sett ut som nu i Sverige.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik:

Det går inte att jämföra dåtid med nutid 18 juli

De senaste hundra åren har vi gått från ett jordbrukssamhälle till ett informationssamhälle. Många familjer på tidigt 1900 tal bestod av barnkullar på 10-13 barn.

Ingen av dessa familjer var rika, trots detta kunde familjen sörja för att barnen hade gröt på bordet varje morgon. Barnen gick till skolan i ärvda eller omsydda kläder.

Ofta var skolgången inte längre än 6 år. Barnen fick ofta hjälpa till med försörjning. Trots denna start på livet har det gått bra för de flesta. Man fick ett jobb som till en början var lågt betalt, men man jobbade upp sig och förvärvade kunskaper allt eftersom. Var man duktig och visade framfötterna blev man erbjuden jobb med bättre betalt. Många emigrerade till USA för att söka sin framtid. Det var inte många som föddes med guldsked, utan tog ansvar för sitt eget liv.

Det egna ansvaret var det som gjorde att varje ansträngning lönade sig. Till skillnad från nu, så såg man hur mycket pengar man hade i plånboken.

Att låna pengar var det aldrig tal om. Man rättade munnen efter matsäcken. Att vara fattig eller bli fattig, kan hänga ihop med dagens livsstil, "Lyxfällan" är ett bevis på detta. Man lär så länge man lever.

Spara eller slösa