Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Anders Andersson
Bild: Anders Andersson

Man måste se upp med förtal och lögner

Jag tror varje människa har en starkt rättvisepatos inom sig. Vi vill att saker och ting ska gå rätt till och vara riktiga.
Vi vill att varje människa ska behandlas korrekt. De skyldiga ska ha sitt straff och de som är oskyldiga, de ska också frias.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är sunt tycker jag att vi alla har detta inom oss. Det som ibland kan ställa till det för oss med rättvisan, det är sanningen. För sanningen är många gånger i betraktarens ögon, den varierar väldigt och det kan till och med vara så, att när en lögn upprepas många gånger om, så blir den just en ”sanning” i människors ögon.

Förtal och lögner måste man därför se upp med samt de egna egoistiska motiven som ligger bakom olika handlingar. I hundratals år har liberaler kämpat för just dessa frågor och för att ha ett tryggt rättssamhälle. Just ett rättssamhälle är av central betydelse för det demokratiska samhället och för alla medborgare.

Ett samhälle som vill vara ett rättssamhälle måste till exempel visa att en anmälan kan leda till upprättelse och en möjlighet att gå vidare. Vi liberaler värnar mycket starkt om dessa frågor. Det är därför vi lyfter upp exempel på enskilda personers utsatthet och de situationer, som på ett eller annat sätt visar på övergrepp mot människor. I de fall där ingen polisanmälan gjorts och där händelser inte kunnat utredas ordentligt, ja, kanske inte ens utretts, blir sanningshalten mycket svårt..

Där finns stora risker för att en enskild person döms av folkmun och på lösa rykten och omdömen. När detta inträffar känns det väldigt svårt. Där finns dessutom mycket stort utrymme för media att sälja lösnummer och tjäna pengar på spekulativa rubriker. I vårt parti har vi den senaste tiden just kunnat se exempel på detta. Det är just i ett sådant fall som inte ens en polisanmälan gjorts och där spekulationer blir domen.

Vi har också i partiet lyft en lärarvikaries utsatthet. Att bli av med sitt lärarvikariat efter 20 års trofast arbete och på grund av lösa rykten och påståenden, det är helt oacceptabelt. Vår gruppledare Anders Castberger sänder Radio Liberal varje månad och brukar där upprepa orden ”vi är din röst i politiken”.

På samma sätt skulle han kunna säga till en enskild utsatt medborgare ”vi liberaler är din röst gentemot övergrepp”. Vi står upp för varje människas frihet. Liberalismen är en frihetsrörelse. Det innebär också rätt till frihet från folkdomar och förtal.

Eva Castberger (L)