Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lojalitet. Jag tycker att man borde ha ett system där man efter 10, 20 och 30 år får en lojalitetsbonus av något slag. Bild: Stefan Bennhage
Lojalitet. Jag tycker att man borde ha ett system där man efter 10, 20 och 30 år får en lojalitetsbonus av något slag. Bild: Stefan Bennhage

Man skulle väl kunna bli en guldanställd?

Replik
Svar på Hur tänker cheferna lösa personalflykten, 28 september.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Naturligtvis är det så att våra behov av bemanningsföretag har genererat stora underskott. Ett problem som är oerhört komplext. Visst tycker jag att undersköterskor och sjuksköterskor skulle vara värda en högre lön. Jag har inga andra synpunkter om det. Däremot så förstår jag att vår arbetsgivare, det vill säga NU-sjukvården har sina givna begränsningar. Dessutom så tror jag att vi alltid kommer att förlora matchen om storleken på lönen mot privata aktörer. Våra medel handlar mer om att kunna erbjuda goda arbetsvillkor i kombination med andra förmåner.

Som du säger Leffe så är det på VGR nivå som det behövs lösningar som genererar dessa möjligheter. Då tänker jag i första hand på att förvaltningarna får adekvata budgetar att arbeta med. Som det är idag är min bestämda uppfattning att man inte får det.

Konsekvenserna av det blir försök till effektiviseringar med lösningar som mer underhåller problemen än löser dom. Resultatet av det blir en mycket begriplig personalflykt. Vi är inne i en mycket farlig självgenererande ond cirkel. Nu står vi återigen inför fullbordat faktum, det vill säga ett stort underskott som kräver kraftiga sparåtgärder.

Efter över fyrtio år som anställd i NU-sjukvården har man varit med om ett antal sådana vändor. Det jag kan konstatera är att marginalerna minskar för varje gång och då tänker jag på att kunna erbjuda en sjukvård, som kan anses vara på allra lägsta anständiga nivå. Att spara mer på själva produktionen innebär en risk för ett monumentalt haveri, beträffande patientsäkerhet och arbetsmiljö

Förhoppningsvis drabbas inte produktionen lika hårt denna gång. Vår nya sjukhusdirektör Björn Järbur har tillsammans med oss alla andra chefer en angenäm uppgift framför oss.

När det gäller att ta upp kampen mot våra bemanningsföretag så tror jag att det krävs kloka VGR övergripande beslut som stödjer förvaltningarna, bättre än i dag

Dessutom så behöver man hitta nya moderna lösningar för att prioritera personal som stannar kvar i vår organisation. I dag har vi en uråldrig tradition. Efter lång och trogen tjänst, det vill säga 25 år så får du en gåva av arbetsgivaren värt ett antal tusenlappar. Det är en mycket förlegad modell. För hundra år sedan var den modern, inte idag.

Jag tycker att man borde ha ett system där man efter 10, 20 och 30 år får en lojalitetsbonus av något slag. Man ska kunna bli en så kallad guldanställd i vårt företag och det ska också betyda något. Idag kan jag bli det i min bank eller försäkringsbolag etcetera. Varför skulle jag inte kunna få bli det i mitt kära NU-sjukvården också? Dessa bonusar skulle definitivt bli billigare på lång sikt, än nuvarande lösningar.

Keep the spirit up kolleger! Med hopp om kloka spar!

Lasse P Stolt Guld NU-Sjukvårdare