Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Mariedalskogen eller villaområde?

Kommunfullmäktige i Vänersborg kommer inom kort att besluta om ett nästan orört skogsområde skall ersättas med ett villaområde. Det finns mycket att säga om det:

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

– Skogen är oerhört betydelsefull även för människor som bor en bra bit ifrån. Många joggar där, cyklar, strosar, rastar hundar, letar svamp eller bara är i skogen. Skogen innebär livskvalitet, helt enkelt.

– Skogen är viktig för skolan och förskolan. Olika barngrupper besöker skogen regelbundet, förskolan är upp till tre gånger i veckan i skogen. Skogsupplevelser och naturkännedom är viktiga för barns naturupplevelser och rörelsebehov. Det finns ett medborgarförslag att bevara skogen som skolskog, som samhällsbyggnadsnämnden skall ta ställning till.

– Forskning visar att skogsområden är bra för människors hälsa, både den fysiska och den psykiska hälsan. Att förstöra skogen innebär att man även försämrar människors hälsa.

– Skogsområden - inte att förväxla med små bitar av parklandskap eller lite växtlighet mellan vägar och hus - spelar en viktig roll för klimatet i närområdet. De dämpar vindar, tar hand om nederbörd som annars skulle hamna i avloppen, ger svalka på sommaren och dämpar kylan på vintern. Dessutom bör kommunen inte bara anpassa sig till de pågående klimatförändringarna, utan även bidra till att lindra dem. Att byta ut en del av kommunens gröna lungor mot asfalt och mera bilism är inte del av en hållbar framtid.

– I kommunens egen undersökning med titeln “Tyckt om Vänersborgs framtid” (bilaga till Översiktsplan 2017) anger de allra flesta att grönområden och natur är mycket viktiga för dem.

Mariedalskogens framtid är ett utmärkt tillfälle för politiker att visa att de har medborgarnas behov och framtid i åtanke. Och det rentav utan att det kostar något. Det är helt gratis att bevara skogen - men att avverka den innebär att medborgarenas livskvalité försämras.

Det borde väl vara ett utmärkt tillfälle för varje politiker att bestämma hur man vill bli ihågkommen framöver, till exempel som någon som är mån om sina väljares hälsa och välbefinnande.

Kurt Wicke, Mariedal/Vänersborg