Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Mariedalsskogen måste få vara kvar

Miljöfrågan tillhör en av de viktigaste på nationell nivå – men var finns miljömedvetna politiker när bostadsnära grönområden ska skövlas i en kommun? Nu ska Mariedalsskogen med ängar bort. Där ska bli villabebyggelse. Det bestämdes för fem år sedan, utreddes dessförinnan och därmed behöver kanske inte politiker reflektera över den pågående miljödebatten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I många sammanhang poängteras vikten av bostadsnära grönområden. Boverket skriver i rekommendationer till kommunerna angående detta (2007): ”Vid omställningen till en hållbar utveckling kan grönstrukturen och den bostadsnära naturen med sina biologiska system spela en avgörande roll för hantering av vatten, förbättring av luftkvalitet och lokalklimat”. Bostadsnära områden kan sänka den lokala temperaturen sommartid, reducera vind och rena luften. Grönområden behöver dessutom hänga samman för att hålla kvalitet.

Alla vet betydelsen av skog. Det vet även Vänersborgs kommun, vilket tydliggörs i kommunens Grönplan (godkänd av Kommunfullmäktige 2009). Där står att läsa: ”Forskning bekräftar de gröna miljöernas betydelse för människors hälsa och livskvalitet. Vistelse i naturen minskar stress och sänker blodtrycket.// Alla invånare i kommunens tätorter ska ha tillgång till tätortsnära natur och barnens möjlighet att vistas i naturen är speciellt viktig. Naturen ska vara varierande”. (s 10). I andra delar av planen poängteras barnperspektivet och tillgång till så kallade skolskogar. Skolbarns närhet till en skolskog bör inte överstiga 100 meter (vuxna förväntas ta sig 300 meter till skogen).

Miljöns betydelse finns idag högst påtagligt i ”vanliga” människors medvetande – de vet värdet av skogsområden. I dagsläget har fler än 500 hushåll talat om (elektroniskt och på papper) att som närboende vill de ha Mariedal Östra kvar, obebyggt för att området representerar livskvalitet och omistliga värden. De flesta av oss valde ju dessutom att flytta hit på grund av närheten till natur och skog.

Som upprörd över kortsiktiga lösningar i form av exploatering av för medborgarna värdefull mark kan man få många funderingar: demokratiska, långsiktigt miljömässiga och sociala förstås, men man kan också ifrågasätta miljökompetensen hos beslutsfattare. Det som sker idag kommer att påverka många generationer framöver. Skogen ska vara kvar för en hållbar utveckling, för att reducera vind och ljud från industrier och flygplats, för att rena luften och ge oss möjligheten att möta djur och natur.

En frustrerad Mariedalsbo