Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Mat med hemleverans i stället för kylda matlådor för de äldre?

För många år sedan, faktiskt redan 2015 ville vi liberaler införa någonting som heter måltidsservice inom hemtjänsten i Trollhättan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Då var vi med i alliansen det vill säga vi var en samlad opposition i Trollhättan tillsammans med moderater, kristdemokrater och centerpartister. De blev så förtjusta i vårt förslag att de också ville skriva under på detta som en fullmäktigemotion. Det handlade förstås om våra starka ideologier. Vi ville ge våra äldre fler valmöjligheter i sin matsituation samtidigt som vi ville öka företagens kundunderlag och stimulera näringslivet. Lika hårdnackat sa då den röda majoriteten nej till förslaget av ideologiska skäl.

Det privata näringslivet skulle inte få denna stimulans för allt ska hållas i den offentliga regin. De menade att det privata är något fult och ordet vinst bespottades. På den tiden var vi lyckligt ovetande om vad som skulle komma. Vi hade inte då en aning om att majoritetens planerade välfärd kring maten för våra äldre skulle leda fram till offentliga kylda matlådor serverade en gång i veckan till våra äldre. Vi hade lyckligt nog heller inte en aning om den förödande coronakris som vi nu befinner oss i. Just denna kris föder fram många reflektioner och ger så många tydliga bilder. Vi vet alla att restaurangerna har en tuff verklighet under pandemin.

I öppna brev både till regeringen och inte minst Trollhättans stad vädjar de om hjälp, som ett nödrop. Många privata restaurangägare får se sitt företags nedläggning. ”Vi kan inte lösa det här utan hjälp” säger de till och med i ett gemensamt upprop. Med perspektiv ställer jag mig frågan: hur hade det sett ut i Trollhättan om vårt förslag om måltidsservice hade gått igenom och det fått utvecklats under dessa fem år. Ja, det hade inte motat bort pandemin, men hade säkerligen gett våra företagare i Trollhättan en bättre grund att stå på. I Borås får eleverna matkuponger och kan gå till vilken restaurang de vill.

Det har hjälpt många krögare. Om våra äldre inom hemtjänsten serverats variationsrik mat från olika lokala restauranger och det systemet utvecklats, så hade många privata aktörer i Trollhättan haft bättre chans att överleva idag. Politiken måste kunna se till allas välfärd, allt hänger ihop. I krisens spår föds nya mönster. Ett är matkassar, take away och direktservice till medborgarna. Kanske blir ett resultat av krisen att många äldre nu upptäcker att denna hemservice kan fungera alldeles utmärkt utan kommunens hjälp. Beställ direkt, få gratis hemleverans och slipp kylda matlådor. Välj varm variationsrik mat direkt från restaurangen. Att näringslivet stimuleras är grunden för allas vår välfärd.

Eva Castberger (L)