Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: ANNIKA AF KLERCKER / TT
Bild: ANNIKA AF KLERCKER / TT

Maten och matmiljön har stor betydelse för äldre

För det mesta handlar diskussionerna om äldre och deras kost om problemet med undernäring. Det är idag ett vanligt problem framförallt för äldre. Sedan januari 2015 kräver Socialstyrelsen att alla kommuner har rutiner för hur man ska förebygga och behandla undernäring. Samtalen handlar också om hur viktig själva måltidsmiljön är.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Både maten och matmiljön får allt större betydelse för äldre. Miljön har också stor betydelse för aptiten och näringsintaget. Maten ska vara både allsidig och varierad och ha en näringsmässigt hög kvalitet. Rätt mat och näring är avgörande för äldre. För lite eller fel mat kan få lika förödande konsekvenser som fel läkemedel för någon som är sjuk och gammal. Att äta bra och rätt mat håller äldre friskare längre. Med stigande ålder behöver en person färre kalorier än tidigare men lika mycket vitaminer. Ofta är det dessa diskussioner som förs, men tydligen inte i Trollhättan.

Av den senaste tidens insändare, med beskrivningar direkt från omsorgens verklighet, får vi veta att våra äldre inte längre serveras tomater och gurka om priset överstiger 20 kronor per kilo och inte heller serveras färsk fisk om kilopriset överstiger 70 kronor per kilo. Fokus ligger på att dra in på viktiga näringsämnen och vitaminer, istället för att fylla tallriken med mat från den rekommenderade kostcirkeln. Det är verkligen beklämmande att både få veta detta och inse hur våra äldre har det. Beklämmande är ett milt ord i sammanhanget.

Trots att jag inte varit delaktig i dessa beslut, så skäms jag över att sådana här förhållanden tillåts råda. Detta är den prioritering som majoriteten gör. Chefstjänster tillsätts, administrativ ledningspersonal tillsätts, mångmiljoner betalas till yttre fasader, men våra äldre får inte sina färska grönsaker om priset överstiger 20 kronor per kilo. Är det inte den äldres hälsa som ska vara i fokus istället för torgets utsmyckningar. Den näringsrika, färska och nyttiga maten som ska erbjudas. Bra kvalitet med bra råvaror. . Talar inte Socialstyrelsen om att vi ska förebygga undernäring, inte uppmuntra den. Detta är inte värdigt. Det drabbar också våra anställda och påverkar deras yrkesstolthet. Den undergrävs också. Så här kan vi inte ha det.

Eva Castberger (L)