Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Aron Engman
Bild: Aron Engman

Matlådorna i Trollhättan kan vara toxiska

Plastomslag som läggs i mikrovågsugnen kan skapa ett känt cancerframkallande ämne (DEHA) som i sin tur kan överföras till maten du äter.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Fett tillsammans med plast i hög värme kan framkalla cancerframkallande dioxiner och vissa plaster har även påvisat påverkan på det mänskliga körtelsystemet. Värmd plast blir giftig (Dr Edward Fujimoto, Castle Hospital samt Susan Brewster Illinois Universitet).

Det råder idag ingen tveksamhet om att mikrovågsstrålning har biologiska effekter. Ett känt problem är att mycket varma punkter i materialet i den behållare som maten finns i kan frigöra toxiska ämnen som läcker ut i maten därifrån.

Toxiska ämnen är giftiga kemikalier som kan påverka olika biologiska processer och skadar människor, växter och djur. Vissa toxiska ämnen har akut verkan och kan förgifta vid små doser, till exempel giftsvamp.

Redan 1990 rapporterade Nutrition Action Newsletter läckage av ett antal giftiga kemikalier från vanliga matprodukter förpackade för att värmas i mikrovågsugn som pizzor, chips och popcorn. De kemikalier man hittar var till exempel Polyetentereftalat (PET), benzen, toluen och xylen. Mikrovågsupphettning av feta maträtter i plastbehållare frigör dioxiner och andra toxiner ut i maten.

Dioxiner är några av de giftigaste ämnen man känner till, men risken beror inte bara på hur farligt ett ämne är, utan även på hur mycket man får i sig av det, jämför stråldos vid arbete med radioaktiva preparat.

Ett av de värsta toxinerna är bisfenol A (BPA) som är en östrogenhärmande förening som används i ett brett spektrum av plastprodukter bland annat i förpackningar runt många produkter ämnade för mikrovågsuppvärmning.

Att värma mat i mikrovågsugn är bekvämt, men är det värt det? Vi tycker det är viktigt att tänka kritiskt från alla håll. Vi har tänkt mycket på om det nu faktiskt är så farligt, ger så mycket strålning, minskar så mycket näring eller påverkar våra celler så mycket av att äta ”mikrad” mat. För varje forskning som säger ”ja”, finns det någon som säger ”jo, men…”. Och det övertygar i alla fall inte oss!

Hur tänker ni styrande politiker i Trollhättans stad kring detta? Paul Åkerlund (s)?

Vi vill ha ett svar? Ska man utsätta våra äldre och sjuka människor för den potentiella risk som mikrovågsstrålning medför med avseende på plast? Hur tänker ni nu, Paul Åkerlund (s) och omsorgsnämndens ordförande?

Gubbar som värmer mat i varmluftsugn

Svar direkt:

Maten har upphandlats med krav på att förpackningsmaterial följer de riktlinjer och föreskrifter som gäller för livsmedel. Det går också utmärkt att lägga upp maten och värma på tallrik eller serveringsfat (vilket görs i många fall), i valfri typ av ugn.

Lena Hult (S):

omsorgsnämndens ordförande, Trollhättans stad