Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Mest skuldsatt i Sverige

Trollhättans kommunkoncern är mest skuldsatt i hela Sverige, per invånare räknat. Det gick att se denna utveckling redan för ett antal år sedan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Den som är satt i skuld är inte fri, så enkelt är det ibland. Så Trollhätteborna är alltså med andra ord de mest ofria i Sverige, något som kommer ge konsekvenser i framtiden. Just nu har vi historiskt låga räntor, utan motsvarighet i modern tid. Man är endast naiv om man tror att det alltid kommer att vara så.

Ett högt ränteläge skulle sätta Trollhättan i en utsatt situation. Att staden redan har omfattande problem på grund av bostadssegregation och arbetslöshet är ingen nyhet. Förutom de så väntar demografiska kostnader som kommer öka utgifterna markant för Sveriges 290 kommuner, och Trollhättan är inte förskonade. Alla dessa faktorer gör att Trollhättan är i en speciellt utsatt situation. Kostnaderna kommer helt enkelt öka i framtiden och låneutrymmet är redan ansträngt.

Om man ska likna det vid en familj så är det som att man har ett lån på en finare sommarstuga och bilen på uppfarten. I husets källare frodas möglet, men det låtsas man inte om. Man har en inneboende arbetslös morbror, plus att mormor kommer behöva flytta in om ett par år. Lägg därtill att någon kommer behöva sluta jobba för att stanna hemma för att vårda mormodern. Jämfört med grannarna på gatan har man tagit det största lånet.

Precis som familjen behöver Trollhättan se sig i vitögat. De måste inse att det nuvarande sättet att driva verksamhet på inte fungerar för framtiden och att det bara finns en jobbig väg framåt. Det kommer minst ta tio år att sanera Trollhättans ekonomiska situation. Det kommer inte alltid bli roliga förändringar, men ack så nödvändiga av ekonomiska orsaker.

Hade huset varit bättre skött så hade detta inte behövts. Sommarstuga och bilen måste bli vad man har råd med. Möglet måste saneras. Morbrodern måste sättas i jobb samt att familjen behöver ha en fungerande modell för när mormor flyttar in.

Allt måste man inte äga i kommunal regi, speciellt inte om inte pengarna finns där. Man ska inte bygga upp skulder som skapar risker. Vi måste göra oss av med det som inte är kommunal kärnverksamhet. Arbetslösheten och boendesegregationen måste brytas. Allt med syftet att mormor inte ska vara ett problem utan ett glädjeämne.

Så jag vill verkligen tacka socialdemokratin för att ni har placerat Trollhättan som nummer ett. Nu vet invånarna hur ni sköter kommunen.

Ricky Karlsson

(KD) Trollhättan