Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mest upprörande är den raljanta attityden

Det är avskyvärda rapporter som når oss om hur förhållandena är på en avdelning i ett vård- och omsorgsboende i Trollhättan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Ilskan blir enorm över hur sådant överhuvudtaget får förekomma på våra äldreboenden. Det handlar om äldre och utlämnade personer som är i behov av vård och hjälp.

Det som gör mig mest upprörd är Paul Åkerlunds med kompanis raljanta attityd till att förbättra och pröva andra lösningar. Hur socialdemokraterna styr, det anses vara det allra bästa. Han menar att de kommunala verksamheterna är de bästa och inga andra alternativ får finnas. När vi liberaler tar ordet ”privata alternativ” i vår mun, så avvisas vi av majoriteten att det inte kommer ifråga.

Att majoriteten inte vill ha ”vinstdrivande” företag. Men själva fortsätter de år efter år att ha skuldsatta verksamheter där vanvård förekommer.

Om Paul Åkerlunds kommunala verksamheter vore så bra, så skulle inte sådana här missförhållanden förekomma överhuvudtaget. Om det funnits privata alternativ, så hade man åtminstone kunnat jämföra vården. Då hade personalen haft en annan arbetsgivare att välja på. Då hade den nu undernärde och vanvårdade 90-årige Eskil kunnat välja en annan vårdgivare. Det är inte bara rimligt att få göra det, det är respektlöst mot alla att neka dem det. Personal som vårdar våra äldre på detta sätt har inte förstått sin viktiga uppgift.

De ska omedelbart sägas upp från sin anställning. Chefen bör också sägas upp, eftersom varken arbetsstruktur och gott ledarskap funnits. Rutiner ska göras tydliga och de ska följas. Ansvariga politiker ska se till att de två dyra skattehöjningarna i Trollhättan till större del ges till de äldres vård. Den centrala ”tomtepåsen” som Paul Åkerlund håller inne på sitt centrala konto anser jag ska delas ut till våra verksamheter. Det är inte okej att äldre vanvårdas, när de ska omvårdas.

Det är inte okej att våra äldre får för lite mat, när de ska ha riklig, god och näringsrik mat. Det är inte okej att äldre blir uttorkade i vården, när de ska ha både tillsyn och tillräckligt med vätska. Det är inte okej att arbetsrutiner inte utförs, de ska följas upp och informeras till anhöriga. Det är inte okej att anställda, som inte har rätt värdegrund, arbetar i vården.

Det är inte längre okej att fortsätta denna socialdemokratiska nonchalanta och eftersatta äldrepolitik. Det får vi väljare ta hand om i nästa val.

Eva Castberger (L)