Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dalsland har massor av mark. Den kommer att räcka till för både svampplockare, motionärer, jägare och för utvinning av framtidens värdefulla metaller, uttrycker debattören.
Dalsland har massor av mark. Den kommer att räcka till för både svampplockare, motionärer, jägare och för utvinning av framtidens värdefulla metaller, uttrycker debattören.

Metallutvinning är en jättemöjlighet för tillväxt i Dalsland

Ett bättre klimat, minskat beroende av metaller från Kina och en insats för att stoppa barnarbete i gruvor i Kongo. Det är några av de positiva effekter som modern brytning av värdefulla metaller i Dalsland kan bidra till.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

IF Metall anser att det är hög tid att höja blicken i den här frågan. Det gröna teknikgenombrottet har redan kommit. I dag finns det drygt två miljoner elbilar på jorden. 2030 kommer de att ha ökat till 115 miljoner, enligt en prognos från internationella energimyndigheten IEA.

Med den ökningen följer ett stigande behov av metaller till batterier och elektrisk utrustning i fordonen. Elbilar behöver fyra gånger så mycket koppar som traditionella fordon. På två år har priserna på metaller som kobolt och litium rusat i höjden.

Men stora delar av Dalsland tycks helst passiva läktaren när den gröna omställningen accelererar. Ni vill säkert ha bättre klimat och ni gillar kanske tanken på mindre import av metaller från Kina och stopp för barnarbete i gruvor i Kongo. Men några provborrningar i dalsländsk mark ska inte göras.

Det resonemanget håller inte. Klimatfrågan är ett globalt ansvar. Alla måste bidra med de resurser som krävs för omställningen. Dessutom är det mycket säkrare att använda egna metallfyndigheter än att lita till leveranser från Kina.

I stort sett all elektronik i ett mer ekologiskt samhälle är beroende av sällsynta jordartsmetaller som kobolt, volfram, nickel och litium. De har avgörande funktioner i pekskärmar, solceller, vindkraftverk och mängder andra produkter. Flera av de här metallerna finns i Sverige. Vi vet att de finns i Dalsland, men om koncentrationerna är tillräckligt höga för utvinning återstår att se. Det ska provborrningarna ge svar på.

Nästan all svensk industri använder på något sätt sällsynta jordartsmetaller i sin produktion. Så varför importera det som finns i landet? Varför låta barn krypa i trånga gruvgångar efter kobolt i Kongo när vi, med världens starkaste arbetsmiljölagar, kan bryta metaller säkert i Sverige?

Lägg ner skrämselpropagandan och släpp fram verkligheten i stället. Metallutvinning är en jättemöjlighet för tillväxt i Dalsland. Den kan skapa ny utveckling och många jobb även i närliggande branscher. Gruvnäringen kan dessutom bidra till bättre infrastruktur om vägar och järnvägar byggs ut för att klara transportbehoven.

Dalsland har massor av mark. Den kommer att räcka till för både svampplockare, motionärer, jägare och för utvinning av framtidens värdefulla metaller.

IF Metall Norra Älvsborg

gm Per Källvik