Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Roald, Berit
Bild: Roald, Berit

Miljöpartiets plastskatt är skenhelig symbolpolitik

”Vi är på väg mot en situation där vi kommer att ha mer plast än fisk i haven 2050 om vi inte gör någonting,” sa finansmarknadsminister Per Bolund, MP, när han presenterade skatten ifjol.”

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Regeringen och samarbetspartierna C och L är överens om att miljöskatternas andel av skatteinkomsterna ska öka till minst femton miljarder. Skatten på påsar väntas dra in omkring tre miljarder – om den saftiga höjningen nu inte får svenskarna att helt sluta köpa plastpåsar.

Den nya skatten om tre kronor per påse gjorde att styckpriset på vissa håll blev sju kronor trots att mer än 90 procent återanvänds som soppåsar. Dessutom införs en skatt om trettio öre på de tunnare påsar som kunderna lägger frukt och grönsaker i. Samma skatt på påsar som tillverkas av fossila råvaror som på påsar som görs av biomaterial? Hyckleriet om plastpåsar är bara en dold skatt, då en tygkasse gjord av ekologisk bomull måste brukas minst 20 000 gånger för att bli miljönyttig.

Blir det också skatt på skyddsutrustningen av plast nu i coronatider? Regeringen samt C och L har som vanligt sett till att alla och framförallt pensionärer och låginkomstintagare drabbas allra mest av denna skatt. Vi har alldeles för många politiker i Sveriges riksdag som definitivt saknar något väsentligt under håret. Förbundsdagen i Tyskland ska ha minst 598 ledamöter och nu i tider med covid-19 har vi 55 närvarande politiker av de totalt 349 i Sveriges riksdag.

Antalet ledamöter, 55 stycken nu i riksdagen, stämmer väl med Tysklands som har tio gånger fler invånare än Sverige. Hur tänkte regeringen samt C och L ledamöter om plastpåseskatten? Minska antalet riksdagsmän/kvinnor med 80 procent och tredubbla lönen så vi kan skicka personer till riksdagen som verkligen tänker till innan beslut tas. Idag verkar vissa riksdagsledamöter lyssna på väljarna som en krokodil — ”små öron men en stor käft”.

Är så trött på konstiga beslut