Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Martina Holmberg / TT
Bild: Martina Holmberg / TT

Minderåriga flickor ska slippa bära slöja

Nu under sommarens soliga dagar har badstränderna varit fulla av badande och solande människor. Många barnfamiljer passar på att låta barnen bada och leka i vattnet. Detta gäller dessvärre inte alla barn.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

En del flickor lever med ett begränsat livsutrymme. De kontrolleras och övervakas av sina familjer och släktingar, de får inte umgås med vem de vill och de tvingas att bära täckande kläder oavsett väderlek.

Vi blev nyligen påminda om den svåra situation som många flickor tvingas leva under. På stranden, en av de varma och soliga dagar som vi hade under juli månad, var det fullt av badande och solande människor. Barn och ungdomar badade och stojade för glatta livet. På bryggan satt två minderåriga flickor och tittade på medan de andra barnen badade. Flickorna var klädda i långa kjolar, långärmad tröja och deras huvuden var täckta av huvudduk. När man ser familjer som är ute i det vackra sommarvädret där pojkarna går i badbyxor eller shorts medan flickorna är fullt påklädda från topp till tå – då blir den bristande jämställdheten, som finns på många håll i vårt samhälle, väldigt tydlig.

Det är stor skillnad mellan slöja på vuxna och slöja på barn. Vill man bära slöja som vuxen så kan man ofta själv besluta om detta. Små flickor kan inte på samma sätt själva välja att bära, alternativt slippa bära huvudduk. Vi måste stå upp för alla barns rättigheter att få vara barn och vi måste stå upp för att flickor och pojkar ska ha samma möjligheter att leva ett fritt liv.

Frågan om huvudduk är komplex och det finns många olika aspekter som måste vägas in. Vi Moderater har på vår senaste partistämma beslutat att vi vill få till stånd en statlig utredning om slöjförbud för barn i förskola och grundskola. Vår förhoppning är att vi får gehör för detta från övriga partier så att en utredning kan genomföras. Det skulle ge ett gediget underlag att kunna fatta bra beslut utifrån. Vi värnar unga flickors rättigheter och detta är ett led i det arbetet.

Moderatkvinnorna i Västra Götaland

Anna-Lena Holberg (M), Länskvinnoordförande

Eva Abrahamsson, Ordf. valkrets Norra

Eva Lotta Pamp, Ordf. valkrets Västra

Ann Iberius Orrvik, Ordf. valkrets Södra

Monika Beiring, Ordf. Göteborg

Jill Schoultz, Ordf. valkrets Östra