Minska smittspridning borde gälla alla ålderskategorier

Replik Svar på Våra myndigheter är rädda om oss, 20 oktober

ANNONS
|

Gnällfri pensionär anser att uttrycket att ” vi inte längre kan röra oss fritt” inte är sant.

Vi har i alla sammanhang fått veta av Folkhälsomyndigheten FMH att vi äldre ska hålla oss hemma och inte förrän sent kom besked att vi får vara utomhus om vi håller avstånd och så vidare. Att råden har påverkat många äldre i en riktning som innebär total isolering har många inte insett, särskilt inte de pigga pensionärerna eller ansvariga myndigheter. Hur många äldre människor det är som varken har tillgång till balkong, grönytor i närheten eller utomhusbad i närområdet vet ingen. Påståendet att restriktionerna bara gällde ”om man var symptomfri”, har inte hörts i den allmänna debatten, utan gällt samtliga.

ANNONS

När det gällde 70-plussare har budskapet hela tiden varit: Håll dig hemma, gå inte till affären eller apoteket, med mera. Varför har i så fall butiker och apotek ständiga uppmaningar via media om lösningar för inköp via vänner, beställning på telefon eller dator? De pigga pensionärer utan underliggande sjukdomar, som kan röra sig fritt har kanske inte upplevt karantänen annat än som omsorg mot oss äldre, men övriga kan inte leva som insändaren beskriver. Skribenten har knappast kunskap om hur den ensamma människan utan möjlighet att ta sig utanför bostaden känner det. Att påstå att rekommendationerna enbart beror på omsorg från våra myndigheter innebär att man inte lyssnat på vad som faktiskt sägs från ansvarigt håll. Vi ska minska smittspridningen och se till att sjukvården orkar med. Då borde detta gälla alla ålderskategorier bland dem som går i affärer, går på tillställningar där många möts, inte bara de som fyllt 70.

Dagens spridning är tydligt kopplat till studentspex, insparkar och liknande, där förekommer inga äldre. Skillnaden i andra länders totala nedstängning under att antal veckor har ansetts ge alltför stora problem och drabbade alla, ung som gammal. Det är en annan strategi. Här har äldre satts på undantag på mer än ett sätt, inte minst för dem som insjuknat. Vi har i Sverige en ständig debatt om kränkningar av alla möjliga slag, det vanliga är ras, religion med mera. När människor sätts på undantag både på grund av åldersfixering och av Socialstyrelsens direktiv när det gäller vilka av de äldre som ska få sjukhusvård eller inte, då är det inget annat än diskriminering. Våra höga dödstal har analyserats och fördöms nu i många länder då deras experter insett vad det innebar. God vilja och samarbete hindrar inte att vi måste vara observanta och vakna för vad olika strategier innebär. Om valen innebär att människors behov av sjukvård blir fortsatt beroende av ålder och eventuella underliggande sjukdomar är samhället inne på en farlig väg.

ANNONS

Psalm ”så går en dag ifrån vår tid……..”

ANNONS