Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: FREDRIK PERSSON / TT

Missförstånd om ekologisk mat

Det finns flera missförstånd om den ekologiska maten på många håll i Sverige. Det hävdas att den skulle vara bättre för miljön och hälsosammare. Helt enkelt att den håller högre kvalitet. Dessa påståenden har inget stöd i etablerad forskning.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det som däremot står klart är att jordbruksformen kräver långt mer areal, är beroende av animalieproduktion för gödsel och förbrukar mer fossila bränslen per producerad mängd gröda. Att ekologiskt skulle vara hälsosammare finns det heller ingen stöd för, då de toxiner som förekommer i konventionellt jordbruk återfinns i minimala mängder i den mat vi äter.

Denna mängd har ingen påvisad påverkan på kroppen. Det är dock helt i sin ordning med ekologisk mat som marknadsnisch och som något man kan unna sig om man tycker det är värt. Problemet uppstår när denna jordbruksform får extra bidrag utan någon som helst belägg för att det skulle medföra några miljövinster.

Skeptiker