Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Christian Flodin
Bild: Christian Flodin

Mobilisera och var alerta inför valrörelsen

Replik. Svar på Kampen mot rasismen i Trollhättan och Sverige har börjat, 8 april.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jorge Pereira med flera skriver en insändare om kamp mot rasism, kampen mot rasismen kokar ner i någonting som liknar kamp mot Nyamko Sabuni. Man tar heder och ära av henne, kvinnan som drev på kampen mot hedersvåld, könsstympning av unga flickor med mera, som integrationsminister. Hur skribenterna får detta till rasism är en 10000-kronorsfråga. De nämner ett antal organisationer som fått minskade bidrag i sina projekt mot rasism, de nämner ingenting om utfallet av alla dessa antirasistiska kampanjer.

Orsaken är givetvis att det inte går att kolla, för ingen uppföljning har gjorts. För många är verkligheten svar nog, gängkriminalitet, drogförsäljning, klanstyre och så vidare. Vi uppmanas också, i insändaren, att mobilisera och välja partier som vill kämpa mot rasism. En inte alltför djärv gissning är väl att socialdemokraterna är ett av dessa föreslagna partier, ett parti vars ungdomsförbund skanderade "Krossa sionismen" i första maj-demonstration i Malmö 2019, och Ilmar Reepalu som 2010 tyckte att Malmös judar skulle ta ansvar för vad Israel gör i sin utrikespolitik. Samma stad och parti valde att ge bidrag till den islamistiska rörelsen Milli Görus, trots deras uttalade mål att "omvända homosexuella" och spridande av antisemitism.

Europaparlamentarikern, Marita Ulvskog (s), stod i april 2017 utanför parlamentets plenisal med ett porträtt av organisatören av flera terrordåd, Marvan Barghouti. Hillevi Larsson och Omar Mustafa är fler namn på socialdemokrater med en något ovanlig syn på rasism. Det är frapperande att skribenterna ger sig på en kvinna, kan det bero på att hon inte viker sig, är stark, tar konflikter och gör verkstad? Tidigare har Ebba Busch blivit utsatt för liknande angrepp, vem blir näste kvinna till epilering? Annie Lööf? Möjligen har insändaren missat målet om vad som är relevant, för Trollhättebor till exempel.

Senaste veckorna har ett par rån utförts, i ett fall mot barn. Raketer skjuts mot människor, bussar utsätts för stenkastning, skolor läggs ner. Och nu senast, åtal mot ett kriminellt par som av NOA benämns, "högst upp i hierarkin i ett kriminellt nätverk". Man kan undra hur det blev så här, i ett land med mer än 200 år av fred och ett internationellt föredöme, ett land som tagit emot mängder av flyktingar som ser Sverige som ett drömland och ligger i topp över mänskliga rättigheter. Slutligen en iakttagelse, hur ser undertecknarna på vem som är rasist, vem bestämmer det och på vilken grund?

Ove Eliasson