Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Moderat plakatpolitik framför för förändring av strandskyddet

Replik på "Strandskyddsreformen är ett historiskt misslyckande för C"

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Till den lantbrukare som förbannar strandskyddet kring sin våtmark, till den markägare vars planerade bygge hindras av en liten bäck eller pöl och till de landsbygdskommuner med ambitioner att växa och utvecklas som med Centerpartiets förslag hade fått strandnära utvecklingsområden kan vi bara säga: vi beklagar men ni kommer få fortsätta vänta. Det blir tydligt att Moderaterna sätter det politiska spelet i det främsta rummet, de som nu kommer hamna i kläm till följd av detta bryr sig Hultberg eller Alm uppenbarligen mindre om.

Centerpartiet gör en kompromiss med regeringen som ökar byggandet på landsbygden redan idag. Moderaterna väljer att sikta in sig på den del i förslaget som egentligen inte är någon väsentlig förändring mot dagens regler. Moderaterna kallar Centerpartiet för grundlurade, svensk landsbygd behöver mer än klatschiga rubriker.

Hultberg och Alm glömmer bort att nämna att de röstar för att ha kvar LIS-områdena som bara får användas i ett begränsat antal platser i Sverige, medan förslaget i reformen som kallas strandnära utvecklingsområden, är tillgängligt för hela landet och vissa kriterier för att tillåta byggande. Som sagt prioriterar Centerpartister förändring och ett steg i rätt riktning än att stå stilla med dagens regler.

Moderaterna lovar en egen strandskyddsreform om de vinner nästa val. Förra gången de gav sig på detta, bidde det inget mer än en tumme. Nu tar man hjälp av ytterkanterna i politiken, som man inte är överens med i sak om strandskyddets utformning, för att stoppa ett i grunden borgerligt och landsbygdsvänligt förslag. När det var dags att bekänna färg, gick tydligen partitaktik framför vad som är för vår landsbygds bästa.

Anders Dahlberg

riksdagskandidat Centerpartiet Fyrbodal

Fredrik Christensson

riksdagsledamot Centerpartiet Fyrbodal