Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: STEFAN BENNHAGE
Bild: STEFAN BENNHAGE

Moderater är som folk är mest!

Den 11 september 2022 är det val. Igen. I Trollhättan, betyder detta ytterligare fyra år för Socialdemokraterna att styra lokalpolitiken i den här stan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Åtminstone om 106 år av tidigare tradition, röstvana och förutfattade meningar om vem "borgarna" är får råda. Men vem är borgare egentligen i den här staden, vem är den typiske moderaten idag 2022?

Jo. En busschaufför och tidigare FN-soldat. En kyrkoadministratör som helst vill umgås med barnbarnen och segla. Egenföretagare, kaffeförsäljare, lärarstudenter, taxichaufförer och deltidssjukskrivna. Det är gruppchefen, ekonomen, väktaren och kriminalvårdsanställda. SFI-läraren, undersköterskor, sjuksköterskor, ärendehanterare och arbetsförmedlare. Kort och gott. Moderater är som folk är mest!

På lokal nivå har vi dock en sak gemensamt. Vi bor i Trollhättan. Och har på nära håll sett vad ett politiskt styre, med samma färg i mer än 100 år, gör med förslag och viljan att tänka nytt. Hur maktfullkomlighet, prestige, personliga relationer och egna agendor kan ta fokus från sakfrågan. Och inte minst. Hur viljan att respektfullt hantera det förtroende man getts av Trollhättebon tydligt urholkats.

Urholkats så till den grad att S på allvar skyller Trollhättans bostadssegregation på oss ”borgare”. Vi ”borgare” anklagas vara populister när vi menar att äldre förtjänar valfrihet och omsorg med guldkant där kalla matlådor inte är ett värdigt förstahandsval. Man skyller på vår ”dåliga ton” i debatten när obekväma sanningar blottas kopplat till brukarenkäter eller Sverigejämförelser som påvisar brister och förbättringspotential i våra verksamheter. Eller när vi pratar högt om det faktum att Trollhättan nu, bland Sveriges 290 kommuner, är den mest skuldtyngda. Vad är det, om inte en kraftigt urholkad respekt för det förtroende man givits efter mer än 100 år vid makten?

Med en röst på oss Moderater 2022 lovar vi ny energi att utmana gamla sanningar. Vi är laddade att lösningsorienterat tillvarata goda förslag oavsett varifrån de kommer.

Vi har en politik för hur vi i praktiken sänker det lokala klimatavtrycket och blir klimatneutrala absolut senast 2025. Vi stävjar kriminalitet, drogmissbruk och bostadssegregationen genom beprövade modeller för att få fler människor från försörjningsstöd till ett riktigt eget arbete, och inte ännu ett låtsasjobb på Returen. Vi har politik för att säkerställa ett lyft inom äldrevård, såväl som LSS-boenden. Och, vi inte bara pratar om ökade skolresultat och minskade barngrupper, vi är också villiga att göra prioriteringarna som krävs.

Mycket har hänt sedan tiden då man med större verklighetsförankring kunde kalla s ett ”arbetarparti” och oss för "borgare". Idag är en helt annan tid. En tid då alltfler tar steget att bli en del av "borgarna"!

Just nu söker vi medlemmar som vill göra skillnad efter valet 2022. Välkommen du också.

Jennie Bergius Eriksson (m)