Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anders Wiklund/TT
Bild: Anders Wiklund/TT

Moderaterna anser att särskilda riskgrupper ska ha rätt till smittbärarpeng

Coronavirusets framfart skapar stor oro och osäkerhet. Vi ser runt om i Sverige hur många vardagshjältar kliver fram. Där barn hjälper sina föräldrar, härbärgen håller extraöppet för utsatta och grannar ställer upp för varandra.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Äldre är en särskild riskgrupp. Men även personer med nedsatt immunförsvar och olika typer av sjukdomar, såsom KOL och lungemfysem, kan drabbas hårt av viruset. Denna grupp riskerar nu att hamna mellan stolarna, eftersom vårt välfärdssystem inte är utformat för att möta den här typen av kriser. Nu måste förändringar genomföras för att skapa ekonomisk trygghet för dem som behöver stanna hemma för att inte utsättas för onödig risk. Extraordinära situationer kräver extraordinära åtgärder.

Moderaterna föreslår därför att smittbärarpenning, som idag bara kan ges till personer som är sjuka eller misstänks vara sjuka i covid-19, tillfälligt även ska kunna ges till personer i riskgrupper. Genom att dessa personer får tillgång till ersättning kan man minska risken att de smittas av covid-19. Vi vill också att man under den mest kritiska tiden slopar tvånget på läkarintyg – både för att minimera exponeringsrisken för de som behöver söka smittbärarpenning och för att avlasta sjukvården.

Vi måste se till att alla som behöver stanna hemma kan stanna hemma och minska risken för att bli smittade. Moderaterna är ett ansvarsfullt parti, vi söker ett brett stöd för vårt förslag i riksdagen och har fått positiv respons. Det är bra för det här är viktigt. Och bråttom.

Människor i särskilda riskgrupper ska inte känna sig tvingade att utsätta sig för direkt livsfara för att klara den personliga ekonomin.

Maria Malmer Stenergard (M), ordförande i Socialförsäkringsutskottet

Ann-Sofie Alm (M), riksdagsledamot socialförsäkringsutskottet

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson

Johan Hultberg (M) riksdagsledamot

socialutskottet