Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Olof Ohlsson

Motståndarna vill demonisera SD

Replik
Svar till: ”SD är ett rasistiskt parti med rötter i nazismen 10 februari, 2020”

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Ramsan rasism-fascism-nazism är en debattstrategi för oärliga och okunniga människor. Ju sämre invandringspoli­tiken framstår, desto viktigare är det att demonisera SD och sprida otydlig och missvisande retorik i sakfrågan. Du skriver att SD grundades 1988 av den frivillige SS-soldaten Gustaf Ekström. Detta stämmer ej. Gustaf Ekström var över 80 år vid den här tiden och det saknas bevis på att han varit med på mötet när SD bildades.

Ur Anders Klarströms bok Prima Viktoria:

”Faktum är att Gustafs betydelse för SD:s grundande tycks öka för varje år som går, om man gör misstaget att tro på historie­skrivningen från partiets motståndare. I själva verket deltog Gustav aldrig i några ledningsgruppsmöten och hade ingen som helst påverkan på partiets utveckling. Han skrev aldrig en rad varken i partiprogrammet eller i Sverigekuriren”.

Att något idemässigt tankegods från national­socialismen skulle ha ­ympats in i SD via honom är naturligtvis rent nys. Då merparten av de som bildade SD tidigare hade röstat på Socialdemokraterna kunde det varit mer korrekt att skriva att SD var sprunget ur socialdemokratin.

Braskande rubriker som ”bildades av gamla SS vete­raner” ser ju hemskt ut och skrivs för att skrämma människor från SD trots att det inte har något med verkligheten att göra.

SD har aldrig i partiets historia varit varken nationalsocialistiskt eller rasistiskt. De som var verkligen drivande bakom bildandet av SD var Leif Zeilon, Jerker Magnusson och Johan Rinderheim. Ett handlings­ program togs fram. Det hade titeln ”Ansvar för Sverige”. SD ville främst kämpa för bevarandet av Sverige som land och vår demokrati.

En viktig fråga var kravet om folkomröstningar i för nationen viktiga frågor. Man hade en tydlig ambition att utveckla och försvara demokratiskt folkstyre i Sverige. Men som sagt: det finns mycket skitsnack om SD.

BA