Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Gorm, Kallestad
Bild: Gorm, Kallestad

Mottagning för våldtagna bör finnas i Västra Götaland

Nyligen publicerade Göteborgs-Posten en artikel formulerad av expertis om vikten av en mottagning för våldtagna i Västra Götalandsregionen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vi kan inte annat än hålla med. Redan för tio år sedan motionerade Vänsterpartiet om en akutmottagning för våldtagna som besvarades med ett nej. 2019 gjorde vi det igen, men blev nerröstade. Under tiden har både Stockholm och Malmö inrättat mottagningar och vi anser att det är hög tid att även Västra Götalands­regionen får en specialiserad mottagning för män, kvinnor och icke-binära som utsatts för sexuella övergrepp och våldtäkter.

Experterna skriver att för att de som ska ta hand om våldtäktsutsatta måste ha kunskap och för att få kunskap och att handläggningen kontinuerligt ska utvärderas, så att det får den effekt man vill ha, det vill säga att utsatta får hjälp. Allt detta kräver resurser, konstaterar de och resurser ger politiker.

Sexuella övergrepp hör till de allvarligaste kränkningarna en människa kan utsättas för och många känner skuld och skam och vågar ej berätta vad de varit med om. Därför är det viktigt att vården kan erbjuda en god vård till de som drabbas. Ett bristande stöd kan ge framtida komplikationer och lidande för de utsatta.

Motargumentet hittills från de styrande politikerna är att denna kompetens ska finnas överallt i regionen och finns den inte överallt ska den tydligen inte finnas någonstans. Vi inser värdet av att ha en samlad kompetens för personer utsatta för våldtäkt och köper därför inte detta argument.

I Västra Götaland behövs en specialistmottagning som tar hand om alla oavsett könsidentitet efter både akuta och icke akuta sexuella övergrepp. En samlad specialistenhet gör att både patienter och personal vet var hjälp finns att få och att tröskeln att söka hjälp blir lägre vilket ger mindre skadeverkningar på sikt och därmed ett minskat vårdbehov. Vid enheten kan det finnas en samlad kompetens som utvecklar handläggning och vård med patienten i fokus för bästa läkning men som även kan vara ett kunskapsstöd för övriga mottagningar i regionen.

I dessa tider rekommenderas vi isolering, försiktighet och social distansering. För en del utgörs hotbilden på grund av covid-19- pandemin inte i första hand av svår sjukdom och död, utan av en ökad risk för fysiska, psykiska och sexuella övergrepp.

Västra Götalandsregionen har god kunskap om övergrepp genom Kompetenscentrum för våld i nära relationer. Det finns regionala medicinska riktlinjer för våld i nära relationer och akuta sexuella övergrepp mot barn och vuxna. Det är en god start men det räcker inte. Kunskap måste följas av resurser. Vänsterpartiet avsätter därför en särskild pott i vår budget till att upprätta en våldtäktsmottagning men inte heller detta år avsätts en enda krona för ända­målet från det moderatledda styret.

Vill den politiska ledningen verkligen att Västra Götalandsregionens invånare ska klara sig utan en mottagning för våldtagna ännu ett år? Det är ovärdigt och orimligt tycker vi. Vad tycker du?

Carina Örgård (V)