Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Munskydd kan ha ett symboliskt värde

Folkhälsomyndigheten har efter internationella och inhemska påtryckningar gjort något av en svängning i huruvida munskydd ska rekommenderas eller inte.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Huruvida dessa tillhandahåller ett adekvat skydd är i forskarvärlden omtvistat, även om det mesta pekar på en minskad tendens till spridning av virus. Det är dock viktigt att ha i åtanke att masken inte skyddar dig från att bli smittad nämnvärt, utan främst verkar som en barriär från att du ska smitta andra.

Att rekommendera munskydd är ändå en åtgärd som äger sin riktighet, men kanske inte främst av den eventuella minskade direkta smittspridningen mellan individer i olika gruppkonstellationer. Det symboliska värdet är minst lika viktigt. Människor har en förmåga att begripa problem på ett kognitivt plan, men i vardagen frångå försiktighetsåtgärder då man inte blir påmind. Munskydden blir en ständig påminnelse om att vara på sin vakt och hålla avstånd.

Många åtgärder som kanske vid första anblicken inte gör någon större skillnad för smittspridning har redan införts, men dessa tjänar som en påminnelse: Var i beredskap! Just för själva beredskapskänslan är munskydd lämpligt, för att ändra våra attityder. Detta leder i sin tur till en minskad spridning av virus. Även om masken inte har en avgörande direkt hindrande effekt, så finns det en del i människans beteendepsykologi som tyder på att det kan ha en stark indirekt effekt, vilket kan bromsa spridningen i en liten utsträckning.

Älgen