Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När ogenomtänkt politik blir väljarnas vardag

Den 1 juli förra året trädde den ogenomtänkta och mycket kritiserade så kallade gymnasielagen i kraft. Lagen röstades igenom i riksdagen av S, Mp och V med stöd av C.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I korta drag innebär lagen att vissa ensamkommande som har fått eller annars skulle få beslut om utvisning kan få uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Självklart medför en sådan lag ökade kostnader för kommunerna eftersom gymnasieutbildning är en kommunal angelägenhet. I Trollhättan bedrivs mycket av gymnasieutbildningen via Kunskapsförbundet Väst (KFV) och det är också de som nu behöver pengar för att kunna erbjuda dessa ensamkommande lagstadgad utbildning. Så långt är allt ok.

På senaste kommunstyrelsemötet utspelade sig, mot bakgrund av ovan, en näst intill en surrealistisk upplevelse.

Majoriteten, alltså S+Mp+V röstar Nej till att ge pengar till KFV för att klara den av dem själva lagstadgade utbildningen. De har alltså själva varit med att se till att lagen finns på plats, men när man nu ska betala notan vill man inte vara med och hjälpa till längre?

All heder till C som yrkade på bifall med just motiveringen att de faktiskt har röstat fram lagen.

På frågan hur majoriteten motiverar sitt avslag får jag till svar att KFV får omfördela pengar så att de kan lösa detta. Alltså samma verksamhet som redan varslat personal, som tvingas lägga ner och flytta gymnasieprogram ska nu omfördela de pengar som de inte har?!

Men, hur tänkte ni nu, blir min följdfråga till majoriteten? Jo, man tänker ta pengar från Yrkesvux för att finansiera gymnasielagen.

Majoriteten vill alltså ta pengarna från utbildningsinsatser som vi vet leder till arbete/anställningsbarhet i en tid när det råder akut arbetskraftsbrist.

Sedan vill man lägga pengarna på en tillfällig utbildningsinsats för individer som annars riskerar att utvisas på grund av att de saknar asylskäl.

Summering: Majoriteten står bakom och röstar fram en ogenomtänkt och mycket kritiserad lag. Lagen medför ökade kostnader för kommunen. Majoriteten säger nej till att betala notan för det man själv beställt. Trollhätteborna får betala notan i form av försämrade utbildningsmöjligheter för alla gymnasieelever och vuxenstudenter. Detta är inte politik med Trollhättebornas bästa för ögonen. Gör om, gör rätt!

Cecilia Gustafsson (M)