Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jessica Gow/TT
Bild: Jessica Gow/TT

När ska Endometriosdrabbade få den vård/respekt de förtjänar?

När ska vårdpersonal sluta mobba denna patientgrupp? Två närstående har blivit ”slagna på” istället för att få vård som vi alla är berättigade.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Den enas senaste kontakt med en vårdcentral i Trollhättan är ett exempel. Hon har länge dragits med feber, som sannolikt beror på förstorade halsmandlar med tonsillstenar. Kroppen blir utmattad, hon ringer vårdcentralen för att få bli sjukskriven 25 procent. Hon blir ifrågasatt om det är något psykiskt som gör att hon ”vill” vara sjukskriven. Svaret blir - nej det är en fysisk sjukdom som gör mig deppig över att inte kunna arbeta heltid.

Efter att fått igenom sjukskrivningen så håller kroppen hyfsat. Börjar sedan på heltid med en kropp som blir mer och mer utmattad. Halsen blir sämre. Hon krigar för att få igenom en operation av mandlarna. Ringer vårdcentralen för att förnya sjukskrivningen på 25 procent. En strategi för att kunna arbeta överhuvudtaget. Nu har hela kliniken bestämt att en sjukskrivning inte ”gagnar” henne. Det gjorde den definitivt innan. Hon fick ett lugn över att orka jobba 75 procent. De anser att det ”gagnar” henne mer att slita ut kroppen genom att jobba heltid nån vecka för att sedan ligga däckad i två och så vidare. Hon blir uppmanad att hon måste ha en strategi, vilket hon definitivt har genom att jobba lite mindre och därmed orka.

De slänger i ansiktet på henne – du har en omfattande journal för att vara så ung. Om de har någon kunskap om endometrios så borde de veta att det är en sjukdom som oftast drabbar barn och unga tjejer vid mensdebut. De får ofta åka in och ut på sjukhus, där de sällan förstår att symtombilden kan handla om sjukdomen. Det skulle ta tolv år innan fastställande av diagnos. Hur omfattande ens journal är handlar inte om ålder. Finns friska åldringar och vice versa. Nästa slag i ansiktet blir - det finns många med endometrios som jobbar heltid. Helt irrelevant information. När ska läkare sluta jämföra patienter, och tillrättavisa/trakassera istället för att hjälpa dem så att kroppen kan hålla så länge som möjligt. När kommer denna "medical gaslightning", ett engelskt uttryck för den psykiska terror patientgruppen ofta utsätts för, att upphöra.

Anhörig + styrelsemedlem i endometriosföreningen