När ska man få rekreation?

Fenomenet är att arbetsgivare stör arbetstagare på sin fritid med SMS och andra kommunikationssätt, menar debattören.

ANNONS
|

Arbetstidslagen ska följas av dem som köper arbetskraft. Kommunal vill med denna insändare synliggöra ett fenomen som funnits framför allt i omsorgsverksamhet en längre tid. Fenomenet är att arbetsgivare stör arbetstagare på sin fritid med SMS och andra kommunikationssätt. Det kan handla om vart man ska infinna sig på sitt nästa pass dagen efter ledig dag/helg.

Det måste finnas ett annat sätt att organisera sig på, att arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbete förekommer råder ingen tvekan om men led och fördela på rätt sätt så att personal inte får stressrelaterade åkommor.

Att bli störd eller en upplevelse av att arbetsgivaren kan störa på personalens dygnsvila eller veckovila som arbetstidslagen beskriver ska förekomma, är att låta personal ha ständig beredskap. Arbetstidslagen är en skyddslag, den ska skydda oss så att inte ohälsa uppstår på grund av till vilken mängd av tid man utför arbete. Forskning talar för att lagstadgade ledigheter främjar hälsa i arbetslivet.

ANNONS

När Kommunal lyfter detta i det systematiska arbetsmiljöarbetet, saknas tyvärr förståelse från arbetsgivaren. Varför undrar Kommunal? Och varför kan man inte fördela arbete på redan schemalagd utlagd arbetstid.

Skapa en rutin i omsorgsverksamhet som gör att personal är lediga när de är lediga och arbetar när de har arbetstid enligt schema. Personal känner till sina övertaliga turer, de kan till dessa tillfällen förbereda sig på att eventuellt behöva flytta på sig om behovet beskrivs så och få till sig detta under arbetstid, gärna i så god tid som möjligt men under arbetstid.

Kommunal känner till argumentet av att vissa medarbetare vill ha SMS. Kommunal köper inte detta. Ni som arbetsgivare ska främja att medarbetaren värnar om sin lediga tid och att de ska använda den till rekreation, helt avkopplat från arbete.

Kan man tolka att kommunikationer om arbete från arbetsgivaren till medarbetare på ej schemalagd arbetstid är att ses som beordrad övertid eller mertid, och därmed ska förknippas med ersättningar?

Fredrik Rydell

Ordförande Kommunal Lilla Edet Trollhättan

ANNONS