Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Claudio Bresciani / TT
Bild: Claudio Bresciani / TT

Nästan alla bär spår av nervgift i blodet

Replik
Svar på Missförstånd om ekologisk mat, 14 augusti.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är nog insändaren som inte förstår påverkan av de konstgjorda toxiner som vi utsätts för i konventionell giftbesprutad mat. Enligt Kemikalieinspektionen är det omöjligt att veta hur vår hälsa påverkas på sikt av den mix av olika kemikalier vi utsätts för dagligen. ”Trots detta bedöms i dagens lagstiftning i regel risken utifrån en kemikalie i taget, utan att möjliga kombinationseffekter beaktas”, heter det i inspektionens "Handlingsplan för en giftfri vardag", ett regeringsuppdrag.

Klorpyrifos har kallats för det mest skadliga bekämpningsmedel du aldrig hört talas om. Nästan alla bär spår av nervgiftet klorpyrifos i blodet. Nu slår EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet fast att det inte finns någon nivå som är säker. Uttalandet banar väg för totalförbud av insektsmedlet som kopplats till fosterskador och lägre IQ hos barn. Kemikalieinspektionen uttrycker särskild oro över att det finns allt mer som indikerar att vissa kemikalier är hormonstörande och kan skada människans fortplantning. Precis som Naturskyddsföreningen vill Kemikalieinspektionen att fler kemikalier förbjuds.

När kommer nästa undersökning som visar något som vi absolut inte visste, att utsättas för en låg giftnivå under lång tid innebär många hälsorisker, jag äter då ekologiskt, vem vågar chansa.

Skeptiker till "liten giftmängd" teorin