Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det kan vara svårt att erkänna sina fel och brister ibland, uttrycker insändaren. Bild: Stefan Bennhage
Det kan vara svårt att erkänna sina fel och brister ibland, uttrycker insändaren. Bild: Stefan Bennhage

Någon struts är jag inte!

Det kan vara svårt att erkänna sina fel och brister ibland, uttrycker insändaren.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Svar på: ”Vänd den negativa spiralen”.

Det glädjer mig att vi är många politiker i staden som vill att fler ska känna sig tryggare. Det är och kommer alltid att vara en av min och mitt partis prioriteringar. Du skriver bra Eva, det är inte det som är problemet, utan det är att du och oppositionen aldrig lyfter fram era egna förslag eller kommer med konstruktiv kritik. Istället skriver ni att vi liknar strutsar som “gräver ned våra huvuden i sanden”. Visserligen är jag lång med mina 185 centimeter, men någon struts är jag inte.

Låt mig börja med lite självrannsakan. Segregationen har frodats i decennier och mycket beror på nationell politik. För lite investeringar i välfärden, stora skattesänkningar och en migrations- och arbetskraftsinvandringspolitik som har rimmat illa med vår förmåga att integrera människor i samhället. Regeringen Bildt införde också EBO-lagen som innebar att asylsökande har rätt att bosätta sig var de vill i landet - något jag menar har spätt på segregationen. Tur att Regeringen Andersson nu väljer att se över den - det är jag övertygad om att flera moderater också tycker.

Moderaternas brottsbekämpande politik riktar in sig på övervakningskameror och bättre belysning i staden. Det är bra och viktigt och därför vi Socialdemokrater redan arbetar med de frågorna. Du nämner att vi inte gillar era förslag i fullmäktige, det är inte sant. Men det är svårt att bifalla förslag som redan sker.

Jag är av uppfattningen att vi måste satsa pengar på skolan, socialtjänsten och kultur- och fritidsaktiviteter. Det är avgörande för att vi ska arbeta förebyggande och förhindra att unga, framförallt killar, ska dras in i kriminalitet.

Det parti som du säger dig rösta på, (M), vill dra ned på resurserna till skolan i Trollhättan och fortsätta låta våra skattepengar gå till redan rika människor, som inte ens bor i Sverige. Jag tycker att det är viktigare att pengarna går till fler lärare, skolböcker, klassrum och elevhälsan. Men det är vi tydligen oense om. Och att ni satsar mindre på skolan än oss är ju egentligen inte säkert konstigt - ni sänker ju skatten mest för de som tjänar mest.

Jag ser också hur (M) vill göra om flera bestånd av kommunens hyresrätter till bostadsrätter, vilket skulle försvåra för hundratals ungdomar i vår kommun att flytta hemifrån. De vill också dra in försörjningsstödet till hela familjer om en unge i den är kriminell - snacka om att spä på klyftorna. Utöver det vill de sälja ut våra kommunala bolag - våra egna tillgångar.

Jag kan också lägga till att flera ledande Moderata politiker uttryckligen har sagt att ett förebyggande arbete inte är “nödvändigt”. De verkar inte vilja ta till sig av forskningen - socioekonomiska klyftor är en grogrund för kriminalitet.

Det kan vara svårt att erkänna sina fel och brister ibland. Men faktum kvarstår; moderat och borgerlig politik spär på klyftorna i samhället. Vi Socialdemokrater står på motsatt sida och vill öka jämlikheten.

Elliot Blixt

Ordförande SSU Trollhättan