Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dilemma. Vem ska flytta skolbänkar och annat som inte är lärarens uppdrag? Den frågan ställer sig insändarskribenten.
Dilemma. Vem ska flytta skolbänkar och annat som inte är lärarens uppdrag? Den frågan ställer sig insändarskribenten.

Nödvändigt att renodla läraruppdraget!

Vilka arbetsuppgifter bör inte utföras av lärare? Självklart är det de uppgifter som inte har med undervisningen att göra. I tider av lärarbrist är det extra viktigt att lärares arbetstid används för läraruppdraget. I Vänersborgs kommun har bland annat städ och vaktmästeri renodlat vad som ingår i deras uppdrag. Det handlar om ekonomi, man får det man betalar för.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

När BoU inte får de pengar som ­behövs för att kunna utföra kärnuppdraget sparar man in på kringtjänster. En lärare kan möta olika dilemman som kan innebära att när det exempelvis har beställts nya möbler får den veta att det inte är vaktmästarens uppdrag att skruva ihop dem. Om bänkar och övriga större möbler ska flyttas ingår inte det heller alltid. Vem ska göra det? När nya tekniska apparater köpts in kan inte IT hjälpa till med inkopplingen eftersom det är vaktmästarna som ska sätta upp dem.

Det finns inte pengar för att städet bland annat ska kunna göra rent whiteboardtavlor eller att dammsuga mattor i förskolorna. Vår förhoppning är att den genomlysning (TTELA 20 november) som ska utföras i kommunen ska visa på att lärare ska kunna ägna sig åt det pedagogiska uppdraget!

Frustrerade lärare