Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Ni har inga superdatorer - ta lite ansvar

I tisdags upplaga, 20 juli, går Sture Åström till försvar av sin nätverkskollega Ingmar Vänerlövs ständigt återkommande och högst felaktiga insändare rörande vårt klimat.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Deras nätverket KLIMATSANS är en samling, i huvudsak pensionärer, vilka envetet försöker tolka klimatdata, vilket på vetenskaplig nivå kräver superdatorer då ingen mänsklig matematiker klarar av den komplexitet klimatvetenskap kräver. Att då som Vänerlöv och hans vänner tror sig förstå detta bättre utifrån att ta lite lokala väderdata som utgångspunkt visar bara på deras totala okunskap och brist på självinsikt.

Hybrisen är total när Sture Åström argumenterar att forskarvärden ofta i historien haft fel och då tar exempel på revolutionerande vetenskapspersoner som Galileo, Darwin och Einstein. Dessa förde med sin grundforskning vetenskapen framåt och är unika genier genom historien. De verkade också alla i vetenskapens barndom när grundläggande kunskap, så som hur olika ännen som ex koldioxid i atmosfären binder värme. Idag är dessa upptäckter fakta med försvinnande liten chans att omkullkastas.

Den vetenskap som då bedrevs är på den nivå som Vänerlöv tror sig kunna dra slutsatser om globalt klimat från ett par väderstationer och lite enkla beräkningar med papper och penna. Vänerlöv och Co har ingen superdator, de har inte hundratals kollegor som dagligen testar slutsatser mot varandra så som vetenskap bedrivs idag.

En gång för alla, håll er till vetenskapens historiska museum och låt klartänkta yngre vetenskapspersoner stå för det som är dagens fakta och korrekta slutsatser. Sluta upp med att sprida era högst skadliga påfund, ta lite ansvar.

Alf Joakim Persson