Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

"Normalt" med vapen, narkotika och mord i Trollhättan

Den politiska debatten under veckans kommunfullmäktige i Trollhättan gav mycket att reflektera över. På sitt sätt blev en hel del omständigheter helt tydliga.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Sverigedemokraterna väckte en rad olika frågor om oroligheterna i vår stad. Ett bra och viktigt initiativ som föranledde en stor debatt. Efter debatten så kan jag bara konstatera att vi Trollhättebor har den vardag vi har och så lär den förbli så länge socialdemokraterna styr och har den politiska makten. Mer eller mindre dagligen så rapporterar media om bilbränder och kravaller på Kronogården. Om upplopp, mord och mordförsök i nämnda område. Vi har till och med fått veta att ordningsvakter och väktare inte ens fick patrullera i området under en tid, eftersom det ansågs för farligt. Räddningstjänsten kan inte ens åka in i området utan extra skydd. Polisen angrips med gatustenar. Narkotikan flödar fritt och sprids i hela staden.

Människor grips för grova vapenbrott i området för vapen blir allt vanligare. Vi oroliga medborgare höjer våra röster och vill att ansvariga ska göra något. Det är den springande punkten, ansvariga ska göra något, men till synes så händer inget för våldet accelererar istället. I kommunen finns det en politiker som är högst ansvarig och det är kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund. Han har till sin hjälp en krisledningsnämnd. Den nämnden har enligt SKRs (Sveriges kommuner och regioner) definition att sammankallas när ”extraordinära händelser” inträffar. En sådan händelse definieras som en sådan händelse som avviker från det normala och innebär en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner. Det kan handla om till exempel sabotage. I ett normaltillstånd är inte krisledningsnämnden i funktion.

Paul Åkerlund har i sitt skriftliga svar tydligt sagt att han, som högst ansvarig, inte har sammankallat krisledningsnämnden, eftersom ingen ”extraordinär händelse” inträffat i Trollhättan. Han anser att ”det inte är problemfritt i Trollhättan” men det anses vara en normal vardag att det flödar vapen och narkotika, begås mord, att polis och räddningstjänst angrips och att bilar brinner nattetid. Detta är trollhättebornas vardag och föranleder inget ”extraordinärt” i insatser. Under debattens gång blev det helt klart för mig varför utvecklingen går åt fel håll i Trollhättan. Paul Åkerlund skriver att Trollhättan ”inte har mer problem än andra städer”. Han kanske inte vet att Kronogården/Lextorp i polisens lista utpekats som utsatta områden. Det är skrämmande, anser jag.

Raul Eriksson medlem i kristdemokraterna