Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kandidaterna på valsedeln ber om väljarnas förtroende. Då måste de själva leva upp till det, uttrycker skribenten. Bild: Stefan Bennhage
Kandidaterna på valsedeln ber om väljarnas förtroende. Då måste de själva leva upp till det, uttrycker skribenten. Bild: Stefan Bennhage

Nu är det valår och vallöften avlöser varandra

Kandidaterna på valsedeln ber om väljarnas förtroende. Då måste de själva leva upp till det, uttrycker skribenten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Själv har jag alltid känt stolthet när jag röstat liberalt. Liberalerna Västsveriges förbund med alla anslutna kommunföreningar har enhälligt beslutat om de riktlinjer som gäller vid nomineringen av kandidater på listorna till riks, region och kommun. Med tydliga riktlinjer som grund har jag känt trygghet i att det är bra kandidater jag röstar på. Kandidaterna på valsedeln ber om väljarnas förtroende. Då måste de själva leva upp till det. I riktlinjerna står att ”kandidaterna ska uppfylla högt ställda krav på lämplighet samt visa god vandel”. Listan ska innehålla ”omdömesgilla kandidater som har goda politiska kunskaper”. Det är en hög etisk kompass. Väljarna ska kunna lita på Liberalerna. Kandidaterna ska tåla en rejäl granskning.

Granskningen är nu gjord med chockerande resultat. På kommunfullmäktigelistan i Trollhättan visar det sig att ”liberala toppkandidater utmäts av kronofogden”. På listan finns ännu fler personer som har skulder hos kronofogden samt en person som är dömd i brottmål. En av toppkandidaterna har 978 000:- i skuld och hon menar att detta inte kommer att bekymra väljarna ”för fem öre”. Det är ingen ”gammal” företeelse utan i allra högsta grad pågående handlingar. Detta är de främsta toppkandidaterna som får fullt stöd av Liberalerna Västsveriges förbundskansli. Det verkar som om stadgar och riktlinjer är pappersprodukter som man inte behöver bry sig om.

För det kan väl inte vara möjligt att kronofogdekunder, personer som står under åtal och brottsdömda kan anses ”uppfylla högt ställda krav på lämplighet”? Min uppfattning är att varken kansliet eller förbundsordföranden sköter sina uppdrag. Deras uppgift är att följa de beslut förbundsstyrelsen fattat. Inte att strunta i dem och göra tvärtemot. Jag anser att agerandet är ett svek mot alla de andra duktiga kandidaterna i övriga Västsverige. De kämpar för att partiet ska klara valet. Att lansera en kronofogdelista kan väl knappast vara en valvinnare? Det är precis tvärtom, anser jag.

Om man inte kan hantera sin egen ekonomi, hur ska man kunna hantera och ta beslut om väljarnas skattepengar. Liberalernas riktlinjer talar om att en kandidat ska ha ”god vandel”. Ord som ”god vandel” och ”högt ställda krav på lämplighet” blir i verkligheten bara tomma ord. Om dessa kandidater vill partiets bästa och inte bara tänkte på sig själva, så skulle de självmant avgå. Men det tror jag tyvärr inte att de har vett till. I valet avgörs det hur våra medborgare ställer sig. Det finns utmärkta alternativa listor att välja, där både ambitiösa och duktiga kandidater finns.

Eva Castberger

Inte längre medlem i Liberalerna Trollhättan