Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Nu har det gått för långt med daltandet av fångar

Sanningen är dock att ungdomskriminaliteten nu har ökat i en förfärande grad och nu blivit ett samhällsproblem, menar signaturen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik på ”Vi låser in dömda – men stänger aldrig dörren att hjälpa”.

Vi som växte upp under andra halvan av 1900-talet fick tidigt lära oss av våra föräldrar vad som var rätt och fel och det får förhoppningsvis även våra barn idag? Sanningen är dock att ungdomskriminaliteten nu har ökat i en förfärande grad och nu blivit ett samhällsproblem som Sverige nu genast måste åtgärda. Sverige kan inte avvika alltför mycket mot våra nordiska grannländer när det gäller brott och straff för då får vi den situation som vi har idag därav min lilla insändare i TTELA.

Det jag främst reagerade för var när brott begåtts i fängelset var att citat: ”Kriminalvården beslutar att ge hen en varning” tydligen oberoende vad denna person gjort? Vet inte åldern på de intagna på dina anstalter, men efter din redogörelse på en halvsida på TTELA insändarsida där du försökt förklara situationen på anstalterna kanske det klarnat något för oss som undrat? Dock jag vidhåller fortfarande att straffet ska harmoniera med brottets grovlek.

Är rätt att en 17-åring fortfarande får rabatt för mord och som regel döms till maximalt fyra års sluten ungdomsvård för detta mord. Gapet ska erkännas har på sistone minskat mellan barn och vuxna när det gäller konsekvenser av brott men ungdomar under 18 år som begår brott är fortsatt mer eller mindre straffimmuna. De gamla straffrabatterna för 15 - 17-åringar är kvar intakta på upp till 80 procent av straffvärdet och påföljderna blir då insatser inom socialtjänsten.

Kontentan av politiken blir då att det kommer att vara ännu mer lockande för grovt kriminella att leja minderåriga som lönnmördare. De låter springpojkar hantera vapnen och kanske dessutom utföra själva morden utan att det får någon eller en mycket liten konsekvens för de som inte är fyllda 18 år eller hur? Det är bara genom att göra det mindre attraktivt att använda sig av barn som nyrekryteringen kan stävjas. Det kommer troligtvis inte att räcka att rusta upp skolan och ha fler fältassistenter i tjänst på kvällarna för att bryta denna utveckling? Ungdomsfängelser bör ersätta SiS- och HVB-hem vid grov brottslighet så inte fler ungdomar utnyttjas av de grovt kriminella.

Gått alldeles för långt med daltande av fångar