Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Nu har pandemin pågått i över ett år

Ett år av långa pass i skyddsutrustning, utebliven återhämtning, otaliga farväl av patienter som avlider utan närvaron av nära och kära, stress och tårar i personalrummet.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

För personalen på Norra Älvsborgs länssjukhus är läget fortfarande mycket ansträngt. Arbetslivet är långt ifrån normalt. Dessutom har det varit ett år där man inte kunnat räkna med semester. Sommarsemestern 2020 styckades upp och flyttades för många i personalen. Jul- och nyårssemestern förkortades eller uteblev och så även påskledigheten.

För att överleva behöver människor återhämtning. Vi behöver sova våra timmar varje natt och få vår dygns- och veckovila. Men vi behöver också en sammanhängande semester varje år. För personalen på Norra Älvsborgs länssjukhus är det här extra viktigt efter ett år av extrem arbetsbelastning.

I avtalet som finns mellan Kommunal och Sveriges kommuner och regioner (SKR) är vi överens om att arbetsgivaren ”i så stor utsträckning som möjligt, planerar och förlägger huvudsemester för arbetstagarna enligt intentionerna i semesterlagen och de allmänna bestämmelserna i kollektivavtalet”. I den ansträngda situation som nu råder är det viktigt att säkerställa att arbetstagarna får möjlighet till återhämtning och rekreation för att trygga en god och hållbar arbetsmiljö samt en uthållighet i bemanningen.

Därför vill vi att Västra Götalandsregionens styrande politiker tar till sig vårt larm. Situationen är extrem och personalen har snart inget kvar att ge och riskerar sin hälsa om de inte får återhämtning. Se till att ni följer lag och avtal. Ha en plan som håller under sommaren. Säkra upp med extra personal. Ge personalen återhämtning i form av sammanhängande semester!

Lise-Lotte Lindblom,

ordförande Kommunal VGR